В малкия салон на читалище „Христо Ботев” – Ботевград се проведе информационна среща, на която бяха представени възможностите за финансиране на проекти през новия програмен период 2014 – 2020 г. Тя бе организирана от Областния информационен център, създаден по проект на ОП „Техническа помощ”, който е част от мрежата на областните информационни центрове, чиято цел е да информират гражданите, местна администрация, бизнес структурите, неправителствени организации и други за европейските средства по различните оперативни програми в България. Това обясни Елза Григорова – управител на Областния информационен център. Тя съобщи, че през тази есен новите оперативни програми ще отварят първите си процедури. През новия програмен период отново ще има 7 програми, една от които е ОП „Добро управление” и обединява оперативните програми „Административен капацитет” и „Техническа помощ”. Другата по важност оперативна програма е „Наука и образование за интелигентен растеж”, по която от тази есен могат да кандидатстват самостоятелно детски градини, основни училища и гимназии за материално стимулиране, изграждане на нови кабинети и други дейности.


„Младите хора са тези, които до 2020 година ще усвояват парите. Трябва да им създадем обща култура как се разработва формуляр”, подчерта Елза Григорова. Тя информира че до края на 2016 година ще бъде въведено кандидатстването с проекти по електронен път, което ще намали административната тежест и ще предпазва от допускането на грешки. Освен това бенефициент ще може да проследи какво се случва с неговия проект на всеки един етап.  



Мадлен Георгиева представи част от оперативните програми, приоритетните оси и дейностите към тях, които ще бъдат финансирани през програмен период 2014-2020 година. Тя посочи, че общият бюджет е 12 милиарда евро, който се разпредяла между седемте оперативни програми, Програма за развитие на селските райони и Програма за морско дело и рибарство. Основните сектори, които ще бъдат финансирани през новия програмен период, са: образование, здравеопазване, околна среда, заетост и социално включване, транспорт, конкурентноспособност на икономиката, изследователска дейност, информационни и комуникационни технологии и електронно управление, подобряване капацитета на администрацията, подобряване на услугите в съдебната система. През новия програмен период акцентът в Програмата за развитие на селските райони ще бъде поставен върху мярката „Млад фермер”, стана ясно по време на информационната среща.   


Програмата, която ще подкрепя българския бизнес, е „Иновации и конкурентноспособност”. По нея ще се финансира всичко, свързано с производството, подобряване на материално-техническата база, внедряване на възобновяеми енергийни източници, международно признати стандарти, създаване на клъстери, работа с науката и с образователните институции, както и създаване на нови предприятия. 


Подборна информация за новия програмен период може да намерите на http://www.eufunds.bg/. На разположение за консултации на заинтересованите лица е и екипът на Областния информационен център: София 1408, бул. „Витоша“ 99
тел. 02/8511 297; 0879/ 291 120, e-mail: oic.sofia@eufunds.bg.