Отборът на Балкан - юноши до 19 години, стана шампион на България за 2014 година! Във финалния двубой, игран днес в Арена Ботевград, възпитаниците на треньора Михаил Михайлов се наложиха над Чардафон Орловец със 78-70. И макар и трудно, но напълно заслужено, триумфираха с купата и златните медали. Те бяха връчени на отбора от кмета на Ботевград и председател на БК Балкан Георги Георгиев.


Срещата премина през доста перипетии за победителите. През първото полувреме те изоставаха с 6 точки - 31-37. Ведната след началото на третата част обаче направиха обрат и след 30 минути вече водеха, макар и само с 1 точка - 51-50. В последната част зелено-белите играха по-добре, успяха да удържат до края и спечелиха мача, а с това и титлата.


Трима от Балкан направиха дабъл-дабъл. Най-резултатен с 25 точки е Ивко Ивков, който има и 10 борби. С 19 точки и 14 борби е Филип Каменов, а Радослав Кочев е с 13 точки и 11 борби. Също 13 точки отбеляза Ростислав Тончев, с 6 точки и 6 асистенции е Денис Петков, Цанко Краев добави 2. За Чардафон над всички бе Александър Илиев с 19 точки, по 16 вкараха Никола Ангелов и Ерик Димитров.


В петдневния турнир, домакин на който бе Ботевград, балканци спечелиха всичките си пет изиграни срещи. В предварителната група А се наложиха последователно над Левски с 67-62, Делфин Бургас 90-51 и Тунджа Ямбол с 69-56. Вчера в полуфиналната среща сразиха досегашния шампион Черно море Порт Варна с 85-78. И по този начин се реваншираха за загубения финал миналата година в зала "Румен Пейчев" в София именно от варненския тим.


За най-добър играч на турнира бе определен баскетболистът на Балкан Ивко Ивков. А треньорът Михаил Михайлов получи учредения от сайта bgbasket.com приз за най-добър треньор на името на Тони Божанков.


Най-добър реализатор на финалния турнир е Александър Милов от Рилски спортист. Приза за най-много асистенции получи Александър Илиев от Чардафон Орловец, с най-много овладени борби е Андрей Иванов от Тунджа Ямбол. Индивидуалните призьори бяха наградени от баскетболистите от мъжкия тим на Балкан Иван Лилов и Павел Маринов.