Вече съобщихме, че за пореден път Историческият музей в гр. Етрополе ще се включи тази нощ, 17 май т.г., в Европейската инициатива "Нощ на музеите". 
Тя е под патронажа на Международния музеен съвет - ИКОМ, а неин традиционен организатор е Министерството на културата и комуникациите на Франция.
 
В 12:00 часа на обяд заместник-кметът Росица Христова откри изложбата с рисуван порцелан, наречена „Пролетни багри с четки и бои”. Подредена е от художничката с етрополски корен Любка Стефанова.
Половин час след откриването, авторката организира практически курс по „Живопис върху стъкло” с 23 деца от различни класове, за да им покаже как се оцветява, рисува и декорира върху стъкло.
След това децата изработиха т.н. „цветни светилници”. Това са различни по вид и форма бурканчета, върху които децата изрисуваха живописни мотиви по свой избор и фантазия.
В 18:00 часа дойдоха отново в музея, поставиха в своите светилници по една свещичка и я запалиха. 
С пренасянето на светлина от деня  за „Нощта на музеите” се символизира пренасянето на духовната светлина от музейните работници и от хората, които се занимават със съхраняването на българската история и култура. Те облагородяват духа ни и ни връщат към нашите духовни корени.
Красива и запомняща се картина. Убеден съм, че няма да са малко от днешните деца, които след време биха се занимавали с този вид изкуство.
Предстои още прожектирането на филма „Спомени в бяло” и осъществяване на идеята, наречена „Музеите ни вдъхновяват” със снимки за спомен.
Нощта на музея ще завърши в 22:00 часа.


Макар и да живее в София, Любка Стефанова, както казахме, е с етрополски корени. Това е и причината да бъде в центъра на днешните инициативи в музея. Първо за  подреждане на изложбата, обучението на децата и заедно с тях да се порадва на красивия ефект при запалване на свещичките в красивите светилници.
Тя е художник на свободна практика, като се занимава предимно с рисуване върху стъкло и порцелан.
Ето какво разказа за себе си пред наш представител.
Причината за подреждането на днешната изложба е европейската инициатива „Нощ на музеите”. Първо открихме изложба с рисуван порцелан и направихме Ателие с деца от различни възрастни, в което изработихме различни светилници, изрисувани с боя за стъкло. След малко, в 18:00 часа, ще бъдат запалени.
С рисуване се занимавам от дете и с музика също, но по професия съм художник. Завършила съм Художествената академия, специалност „Графика”.
Рисуването на чинии по-скоро ми е хоби от рисуването, защото имам и други професии, свързани с професията „художник”.
Първата ми изложба с рисуван порцелан-чинии беше в Етрополе, пак в този музей. Такива изложби са подходящи за такъв град , в който има възрожденски дух с много подходящ интериор.
Мои рисувани чинии с цветя има по целия свят. Разпространени са като подаръци. Поръчвани са от клиенти за подаръци на свои близки. Има и такива, които са закупени от сувенирни магазини в София.
Тъй като  в повечето случаи, както казах, са предназначени за подаръци - за рождени или именни дни, рисувам предимно цветя. Всеки  влага своя  символика в цветята.
Техниката, която ползвам за рисуване върху стъкло е моя. Без име е, тъй като преди това не съм виждала някой друг да прави такива рисунки.
Използват се надглазурни бои, които са за любителско рисуване. Аз ги използвам по начина, както се работи с маслени и акварелни бои. При измиване на чиниите боите не се изтъркват.
Донякъде само имитират техника за рисуване върху стъкло.
При самото рисуване използвам един от двата начина, първо контирам рисунката или направо започвам да рисувам върху чинията.
На запад имат традиция рисувани чинии да се закачват по стените, но при тях техниката на рисуването е по-различна. Изработват се както се изработват чиниите от порцелан за хранене. Изпичат се при много високи температури в пещи, като боите са силикатни, т.е. съдържат стъкло на прах. Има и печати при високи температури, затова не могат да се измиват.
Ако се пазят от надраскване, чиниите, които аз изработвам, могат да изкарат с години.
След разговора ни, художничката Любка Стефанова отиде при своите днешни ученици, за да запалят свещичките в техните „маслени светилници”.