От 2013 г. представители на РК „Традиция” гр. Етрополе участват в историческата възстановка "Заклятието на Оборищенци" в село Баня, Панагюрско,  в местността Манастирчето. С нея беше отбелязана 140 годишнина от Априлската епопея и 180 години от рождението на поп Грую Бански. По традиция жители и гости на селото се събраха на площада, пред паметника на Поп Груйо Бански. На 23 април началото на честването беше поставено с военен парад. В него участваха членове на 14 Регионални клонове „Традиция“ от цялата страна. Четирима бяха представителите на РК гр. Етрополе – Иван Пантев, Марин Начев, Георги Георгиев  и Стоян Пантев, облечени в хайдушки и четнически униформи. Отново оживя атмосферата на онези събития, с които дедите ни написват златни страници в история ни, с решението на Първото Велико народно събрание за въстание срещу турския поробител.
На Първи май 2016 г.  в гр. Панагюрище бе представен историческият спектакъл - възстановка „Мъжество и саможертва“, посветен на 140 години от Априлското въстание. Над 140 членове от 18 клубове на НД „Традиция“ участваха в спектакъла. Четирима етрополски патриоти от РК гр. Етрополе, облечени в хайдушки униформи участваха  във възстановката – Марин Начев, Иван Кринчев, Марин Кубетски и Станка Начева. На площад „20 април“ в гр. Панагюрище бяха възкресени паметните събития отпреди 140 години. Обявяването на Априлското въстание в Панагюрище и героичните боеве на Априлци оживяха пред очите на хилядите жители и гости на Панагюрище. Словото на кмета на гр. Панагюрище Никола Белишки за пореден път успя да ни накара да се гордеем, че сме българи. Тържествено бяха връчени грамоти за дейно участие във възстановката и плакет от името на община Панагюрище за всеки Регионален клуб.
На 14 май 2016 г. при Дряновския манастир бе отбелязана 140-та годишнина от бунтовната, велика и трагична пролет на 1876 г. и Априлското въстание. Членове на НД «Традиция» участваха в историческата възстановка. Те пресъздадоха деветдневната битка между четата на поп Харитон и Бачо Киро с османската войска - най-дългото и епично сражение по време на Априлското въстание.. 
От РК „Традиция” гр. Етрополе участваха Иван Пантев, Марин Начев и Стоян Пантев.
Възстановките на славни събития от историята на България е традиция, поддържаща българския дух и почитаща паметта на нашите предци.


 


Наталия Цветкова
Директор на Исторически музей
гр. Етрополе