Общините Етрополе, Правец и Тетевен представиха по най-атрактивен начин своите забележителности на най-голямата международна туристическа борса у нас


В резултат на спечелен проект „По пътя на вярата, апостолите и древните цивилизации в сърцето на Стара планина – развитие на регионален туристически продукт на общините Етрополе, Правец и Тетевен”, финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г., приоритетна ос 3: „Устойчиво развитие на туризма”, представители на общините Етрополе, Правец и Тетевен взеха участие в 31-то издание на ВАКАНЦИЯ & СПА ЕКСПО в Интер Експо център - София от 13-ти до 15-ти февруари, тази година. Изложението се организира под патронажа на Министерството на икономиката и енергетиката, и е най-голямото по размерите си за България. Медийни партньори са: Българска Национална телевизия, ТВ СЕДЕМ, Българско Национално Дарик радио, bTV radio group, www.THEexperts.bg, списание Туризъм и отдих, Вагабонд медия, Bulgaria Guides, сп. Фотомания, read-travel.eu.
В изложението участваха Национални туристически организации, туроператори, общини, хотели, хотелско оборудване, фирми от България и от 20 страни от цял свят. Популярността на Борсата расте от година на година и доказателство за това са новите 40 участници от България и чужбина през 2014 г.


С участието си, трите общини целят да постигнат:
- повишаване на регионалния туристически потенциал за развитие и маркетинг на устойчиви и разнообразни, специфични за региона на общините Етрополе-Правец-Тетевен туристически продукти;
- повишаване на пазарното разнообразие и по-ефективно ползване на туристическия потенциал във вътрешността на страната;
- подобряване на маркетинга и нивото на информираност в полето на туризма;
- увеличаване броя на посетителите и продължителността на техния престой на територията на трите общини.


Официални гости на събитието бяха заместник-министъра на икономиката и енергетиката с ресор „туризъм” Бранимир Ботев, Даниела Бобева – заместник министър-председател по икономическото развитие на Република България, Благой Рагин – Председател на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите в България, Витан Иванов - председател на Софийския туристически регион и други.


При откриването на изложението заместник-министър Ботев заяви, че броят на чуждестранните туристи, посетили България през 2013 г., е с 5,5% повече от 2012 г. Увеличението на гостите, пристигнали у нас с цел почивка и ваканция, е 6,3 на сто. Приходите от международен туризъм за периода януари-ноември 2013 г. възлизат на над 2,95 млрд. евро, което е с 4,9 на сто повече в сравнение със същия период на 2012 г. А за цялата минала година тези приходи надхвърлят 3 млрд. евро.
„Присъствието на туризма в БВП е 13,6%. Българското правителство успява да увеличи финансирането за туризма от националния бюджет. Очаква се МС да разгледа промени в Закона за туризма, като се цели облекчаване на туроператорите и административни промени”, каза още Даниела Бобева - заместник министър-председател по икономическото развитие на Република България.
След официалното откриване на международната туристическа борса, Община Етрополе представи възстановка на уникалния тракийски празник Атанасовден на Централното фоайе в Интер експо център-София. За настроението на многобройната публика се погрижиха Вокална група за народно пеене „Димана” с ръководител Диляна Гоцева и малките, очарователни и усмихнати дечица от фолклорен ансамбъл „Балканска младост” с ръководител Калинка Пушкарова.   


Общините Етрополе, Правец и Тетевен представиха своя общ туристически продукт „По пътя на вярата, апостолите и древните цивилизации в сърцето на Стара планина” на самостоятелен щанд. Продуктът включва четири туристически пакета – „Религиозен туризъм”, „По следите на апостолите”, „Древни цивилизации” и „Екотуризъм” – и има за цел да популяризира Етрополе, Правец и Тетевен като единна туристическа дестинация. Представителите на трите общини предложиха богат асортимент от каталози, карти, имиджови брошури на няколко езика и триизмерни картички.
Атрактивният и пъстър щанд предизвика голям интерес и бе посетен от бившия заместник-министърът на икономиката и енергетиката с ресор „туризъм” Иво Маринов, Председателя на Софийски туристически регион Витан Иванов, Красимир Кунчев – Заместник областен управител на Софийска област, Официална делегация от побратимената с Етрополе община Бела Паланка, Сърбия, Партньори на Община Етрополе от Димитровград, Сърбия и други.


Източник: текст и снимки
Община Етрополе