От 11 до 17 май в Лондон се проведе обучение по проект „Активни общности за Европа” по програма „Европа за гражданите”. Проектът е изготвен от хърватска организация - Фондация за партньорство и развитие на гражданските общества, и включва партньори от регион Истрия, България, Словения, Полша, Италия, Великобритания, Италия и Черна гора. От българска страна партньор по проекта е фондация „Съвременност” – Ботевград. Представител на местната организация и още петима души, сред които две възпитанички на ГПЧЕ „Алеко Константинов” – Ива Николова и Люба Цакова – и двете от Ботевград, участваха в обучението в Лондон.


По време на форума бе представен метод, наречен „форум театър” или „театър на потиснатите”, за работа с общности и промени на нагласи. Актьорите, които не са професионалисти, играят по предварително подготвен сценарий, засягащ конкретни социални проблеми, които претворяват в театрално представление. Зрителите имат право да се включат в представлението като предложат различни решения и стратегии за преодоляване на проблема. „Форум театър” е метод за разглеждане на конкретни проблемни ситуации по нов начин, посредством театъра, така че да се постигне някаква социална промяна. Той позволява на група хора да намерят нови решения на конкретни свои или обществени проблеми. Това разказаха пред наш репортер Ива и Люба. Те споделиха още, че по време на обучението участниците – 45 човека на възраст между 16 и 35 години, разделени на групи, са създали шест пиеси по различни проблеми. „Една от темите, която представихме по метода, бе за алкохолизма и ефекта от него, изразен като домашно насилие върху членовете на семейството”, допълни Люба.     


Сега задачата на участниците в обучението е да обучат членовете на своите групи, които са общо шест -  по една в Ботевград - ПГТМ"Христо Ботев", София и SOS Детски селища и Правец - ГПЧЕ "Алеко Константинов", Професионална гимназия по компютърни технологии и Читалище "Заря".
 
Предстоят още няколко дейности по проекта. Една от тях създаване на постановка, която да бъде представена на централния площад на града, в който е активна всяка от партньорските организации. Целта е да се постигне взаимодействие с граждани, медии и представители на местни и регионални структури. Всички изпълнения ще бъдат заснети и качени в обща страница във фейсбук, където ще бъдат избрани две печеливши изпълнения – чрез гласуване на граждани и чрез съответното международно жури. Най-добрите две групи ще бъдат наградени с учебна визита в Брюксел.


Освен това ще се проведе еднодневен семинар на тема „Образование за активно гражданско участие”, в който, по покана на партньора по проекта, ще вземат участие 20 представители на граждански организации, ще бъдат създадени и два наръчника на теми, свързани с ценностите на ЕС и активното гражданство. Това съобщиха от ръководството на фондация „Съвременност”.