Фондация  „Устойчиво  развитие за България”, Синдикатът на българските учители, Централният съвет на Българския антифашистки съюз, Националният дворец на децата, Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД, Сдружение на приятелите на Русия „Ал. Невски”, Национално Движение Русофили, Форум „България – Русия”, Федерация „Съюз на съотечествениците”, МКДЦ „Дом на Москва в София”, Руският културно-информационен център, Съюз на приятелите на България – Москва, СОК „Камчия” ЕАД, ГАУ „МЦДСОО”, МОО „СОДО”, с подкрепата на Министерството на образованието и науката и под патронажа на Посолството на Руската Федерация в Република България -Н.пр.извънредния и пълномощен посланик Юрий Н. Исаков организираха за учебната 2013/2014 г. Международен конкурс с две тематики:  Юрий Гагарин – епоха в овладяването на Космоса (80 години от рождението на Юрий Гагарин) и Пътят към Победата – 70 години от падането на блокадата над Ленинград и победоносните битки във Великата Отечествена война.
Конкурсът е за рисунки, песни, стихове, есета, реферати и медийни презентации  – на български и руски език  в три възрастови групи: І – ІV клас, V – VІІІ клас, ІХ – ХІІ клас.
Учениците Памела Николова и Валерия Николаева участваха в международния конкурс с тема „Юрий Гагарин – епоха в овладяването на Космоса (80 години от рождението на Юрий Гагарин), като ученичката Памела Николова от ОУ „Христо Ботев”-Етрополе завоюва III-та награда.
Ръководител на ученичката е Марин Кубетски – учител по история и география.