Инициативата за почистване на парка при Колежа по енергетика и електроника няма да измести вниманието ни от поголовната сеч в горите. Това заяви пред наш репортер Мартин Тинчев – председател на Сдружение за Ботевград.


„И прекратяването на варварското изсичане на гората, и възстановяването на парка са една обща кауза, чиято цел е да напомни на хората, че трябва да почитат природата, да живеят нормално, по правилата, и да използват разумно и пълноценно даровете, които тя  ни дава. Защото унищожавайки природата, ние унищожаваме себе си”, каза още Тинчев и допълни: „Когато сдружението започна битката за спасяване на гората, много хора ни повярваха, даваха информация за безобразията, водеха ни из сечищата. Много хора, които досега мълчаха, вече не се страхуват да говорят открито за проблемите на гората. Тази битка няма да спре и не може да бъде спряна. А почистването на 
на парка ще продължи седмица след седмица с доброволен труд, докато не го направим най-желаното място за почивка и разходка.”.


Мартин Тинчев, информира че сдружението и проф. Михаил Константинов настояват за нова проверка на поголовната сечт в горите в Ботевградска община. За целта те са изпратили писма до председателя на Народното събрание, омбудсмана на Република България, министър-председателя, главния прокурор и министъра на земеделието и храните.


„Не ни удовлетворява резултатът от първата проверка. Преди да излезе доклада от нея, имах усещането, че проблемът ще бъде заметен под килима. И за съжаление се оказах прав. Има обаче една важна подробност в този доклад – там се говори за екология, за вододайни зони, но не се говори за гората. Дънерите на изсечените дървета обаче не могат да бъдат скрити. Затова настояваме за нова проверка на местата, които сме описали. Смятаме, че там нарушенията са свързани с добива на повече дървесина, отколкото е отчетена в ДГС- Ботевград. Трябва да се измерят дънерите на отсечените дървета, дънер по дънер, за да докаже реалният добив на дървесина в сечищата. Само по този начин може да се докаже колко е отсечено и какво се случва в гората. Както каза директорът на горското стопанство в Ботевград преди време: “Истината в гората не може да се скрие.”, обясни Тинчев.