Ако поднасянето на венци и букети цветя пред паметника на загиналите във войните етрополци беше началото на същинската тържествена част от продължилия  три дни Празник на Етрополе, то концертът-спектакъл, който етрополци наблюдаваха на централния площад беше кулминацията на събитията.
Той беше предшестван от поздравителните слова на кмета инж. Богомил Георгиев, от ръководителите на делегациите от побратимените с Етрополе градове Можайск и Бела Паланка, от Ловчанския митрополит Н.в.пр.Гавриил.
Гости за тържествата бяха: представителните делегации от Можайск и Бела Паланка, Ловчанският митрополит Н.в.пр. Гавриил, заместник-областният управител на Софийска област Красимир Кънчев, Йорданка Лалчева-председател на Общинския съвет Ботевград, Христо Андреев-председател на Общинския съвет Етрополе, Галя Георгиев-кмет на Община Елин Пелин, полк.Боян Ставрев-командир на Националната гвардейска част, Веселин Божков-председател на Комисията за регулиране на съобщенията, д-р Георги Канзов – директор на Националната здравно-осигурителна каса,  Ирена Петкова-директор на РИОСВ София област, управителят на ВиК София област Цанко Маринов, Мила Манчева-началник на РИО София регион, председателя на Национално дружество „Традиция” о. р. полк. доц. Станимир Станев.
За празника са изпратени поздравителни адреси от Президента на РБългария Росен Плевнелиев, който беше прочетен от естрадата, от Областния управител на Софийска област Емил Иванов, от кмета на София Йорданка Фандъкова, кмета на Елин Пелин Галя Георгиева, кмета на Ловеч Милко Казанджиев, кмета на Брезник Васил Узунов, кмета на Панагюрище Никола Радишчев, кмета на Павликени  инж. Емануил Манолов, кмета на Правец Румен Гунински, Синдиката на българските учители, Националното сдружение на общините на РБългария, ген.лейтенант Стоян Топалов от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и от председателя на ПП ГЕРБ Бойко Борисов.
В големия концерт-спектакъл, който продължи снощи до  късно вечерта взеха участие мъжки вокален квартет „Армейска песен”, дамски фолклорен квартет”Ладена”, дамски вокален квартет”Арми”, поп певците Сунай Чалъков, Емилия Валенти, Съни, Антония Маркова, Стоян Бончев, Маргарита Хранова, народните изпълнители Таня Дупаринова, Райко Кирилов и Гуна Иванова. На сцената се изявиха и танцьорите от танцова формация”Алгара”.
Водеща беше Галя Димитрова. Началник на Представителния ансамбъл на ВС е Снежина Темелкова, а музикален ръководител Ивайло Терзиев. 
След концерта представителната гвардейска част изненада многобройната публика с изумителното шоу „Искри”. Не бяха изненадани единствено трите щъркела, които наблюдаваха мнозинството от висотата на своето гнездо и от позицията на същества, видели толкова много неща по света. По някое време пред естрадата се появи и един черен представител на най-верния приятел на човека - кучето.
За илюминациите мнозина споделиха, че такова нещо до сега в Етрополе не е имало. Небето над площада буквално беше със своеобразен „купол” от красота.