Вчера селекционерът на мъжкия национален отбор Георги Младенов събра в Правец повиканите от него баскетболисти. Всички те пристигнаха сутринта, а следобед от 17.30 ч. вече направиха първата си тренировка в залата на спортния комплекс.


Непосредствено преди първата тренировка Жоро Младенов проведе кратък разговор с момчетата. "Много ми се иска поне за десет секунди да влязат в моята глава", каза той след това и отговори на въпросите на екипа на Телевизия Ботевград.


Пристигнаха ли ли всички повикани от Вас играчи?


Да, всички повикани са тук. (Б. Р. Това са 15 баскетболисти - Николай Върбанов, Христо Захариев и Павел Иванов от Левски, Божидар Аврамов, Александър Янев и Чавдар Костов от Лукойл Академик, Асен Великов и Симеон Илиев от Черно море, Павел Маринов и Станимир Маринов от Балкан, Павлин Иванов и Костадин Маршавелски от Ямбол, Станислав Ваклинов от Рилски спортист, играещите във Франция Христо Николов и в Австрия Димитър Димитров). Единствено между 7 и 10 юли ще чакаме да пристигне Седрик Симънс. След тежка комуникация най-накрая го намерихме. Той подписа документите за картотекиране във ФИБА Европа и днес ще се чуя с него, за да се разберем кога и къде да му изпратим билета. Най-вероятно ще се включи във втория цикъл на подготовката в Самоков.


Всички ли играчи са здрави? 


Единственият, който има здравословни проблеми, е Чавдар Костов. Той получи контузия във финалната серия и беше в доста тежко състояние. Дори и сега все още не е възстановен, ще продължи с процедурите още два-три дни под наблюдението на д-р Юли Белев. Божидар Аврамов има леко схващане, вероятно от настинка, но не е нищо особено. От разговора ми със Станимир Маринов разбрах, че при него всичко е наред и е в добро състояние.


Така че започваме подготовката. Още преди един месец  с кондиционния треньор Марин Яцински раздадохме на всички планове и помолихме играчите добросъвестно да ги изпълняват, докато са в близо едномесечната лятна почивка. Надявам се да са изпълнили разписанията поне на 50 процента.


Освен Марин Яцински, с когото работите отдавна, кои специалисти са в екипа Ви?


Помощник-треньор ще бъде Николай Господинов, тук са още Тодор Литов, скаут ще бъде едно момче от Плевен, което работи като помощник-треньор в германската Бундеслига. Масажист е Васил Василев, ще му помага Тошко Литов, тъй като с 15 души не може да се справи сам. Това е част от екипа, с който съм работил и досега. Миналата година в него бе и Иван Касапов от Балкан, щях да го привлека и него, но той ми обясни, че има други ангажименти и е зает. Знаете, че с Марин Яцински работим от 7-8 години. Нашето доверие е на такова ниво, че дори може да не му гледам тренировките.


Нашата квалификационна група е доста тежка. Какви са амбициите Ви като старши треньор? 


Групата наистина е втората по сила в евроквалификациите, след тази на Русия и Италия. Не го казвам като оправдание. Но това са силни отбори - и Израел, и Черна гора, и Холандия. Не забравяйте, че в предишните квалификации Холандия отпадна поради една единствена причина - имаха нередовно картотекиран играч. Съперниците респектират, но в никакъв случай не плашат. Смятам, че във всяка хедна квалификация националният отбор трябва да влиза с една-единствена цел - класиране за европейско първенство. Така че започваме подготовката именно с тази ясна цел. Оттук нататък само от нас зависи как ще се подготвим и как ще играем.


Каква е програмата до началото на квалификациите?


От 25 до 28 юли ще участваме на турнир в Оберварт, Австрия. След като се върнем, подготовката ни ще продължи в Самоков. Там ще изиграем още три мача. Два от тях са в официален турнир - с Дания и Румъния, с тима на Дания ще изиграем още една контрола. И на 10 август в Самоков е първият ни мач от евроквалификацията - с Холандия.


Какво казахте на националите преди началото на първата тренировка?


Разговорът ни продължи десет минути. Всички те знаят каква е целта и какво искам от тях. Само че много ми се ще те да влязат в моята глава поне за десет секунди. Никога не съм бил пораженец. Казах им, че нито един от отборите в нашата група не е недосегаем. От тях не искам да летят, а да правят на сто процента това, което могат, и то във всяка една секунда от подготовката и предстоящите мачове.


От БФБ са ни осигурили всички необходими условия за подготовка. В тези кризисни времена това, което е необходимо, федерацията то е направила на максимално ниво. Така че засега няма какво да искаме от федерацията, по-скоро тя трябва да иска от нас.