Музикалният фестивал „Моцартови празници” в Правец тази година ще отбележи десетото си юбилейно издание. Откриването ще е на 13 август  на откритата сцена пред хотел Риу Правец Ризорт с постановката на Държавна опера Русе на операта „Дон Жуан” от Моцарт. Красивата и драматична творба на великия композитор ще оживее с участието на утвърдени артисти и на най-ярките оперни изпълнители от новото поколение певци, които през последните години се радват на триумфални успехи на наши и международни сцени. На диригентския пулт ще застане главният диригент на Софийска филхармония Мартин Пантелеев
Втората вечер ще предложи на почитателите на симфоничната музика незабравима среща под звездите с творчеството на Моцарт, Римски-Корсаков и Рихард Щраус с участието на елитния оркестър на Софийска филхармония под диригентството на Найден Тодоров.

Музикално-театрален спектакъл „Моцарт и Салиери” ще привлече вниманието на ценителите на изисканата  форма. Този елегантен колаж ще запознае зрителите с “малката история” на Александър Пушкин “Моцарт и Салиери”, пресъздадена от музиката на Римски–Корсаков, Салиери и неподражаемия Моцарт. Премиерата на спектакъла се подготвя специално за „Моцартовите празници”. Режисьор Бина Харалампиева. Диригент Иван Ангелов.

Тази година на сцената на „Моцартовите празници” балетната вечер ще бъде представена от Compagnia Nazionale del Balletto от Рим, Италия. Една от най-утвърдените и престижни италиански танцови трупи ще гостува с триптих по музика на Рихард Щраус – АUS ITALIEN-SALOME-ROSENKAVALIER. Балетният спектакъл  се подготвя за „Моцартовите празници” – премиерата му ще бъде на 16 август на откритата сцена пред хотел Риу Правец Ризорт.

Моцартовите празници ще завършат на 17 август с очаквания гала концерт-фойерверк на площада пред Община Правец „Класика, рок и танц” с участието на съзвездие от оперни изпълнители, хора, балета и оркестъра на Държавна опера Русе, рок група „Кикимора” и Николо Коцев.

Специален гост на фестивала е италианската оперна прима Бруна Балиони. Световноизвестното мецосопрано ще проведе Майсторски клас за млади оперни певци в Правец, който ще завърши с концерт на участниците в него. Почитателите на нейното изкуство ще могат да се срещнат с Бруна Балиони отблизо на традиционната „Среща с автограф”. Ще бъдат прожектирани уникални кадри от най-успешните, регистрирани спектакли на певицата от сцените на Миланската Скала, Ковънт гардън и други.

Мюзикълът „Джекил” по музика на Джон Мур – това е тазгодишният избор на организаторите за най-малките зрители на фестивала. Постановката е на Детско-юношеската опера във Варна.

„Моцартовите празници” в партньорство с Националната художествена галерия-София ще отбележат 450 години от смъртта на Микеланджело с богата програма, илюстрираща живота и различните познати и непознати лица на гениалния творец, вдъхновил с изкуството си велики композитори, писатели, режисьори и артисти. Бароков концерт-матине и хитов концерт „Класика и джаз” с участието на „Мишо Йосифов секстет” и Милица Гладнишка и ансамбъл „Романено” допълват колоритните акценти във фестивалните събития.