Международният музикален фестивал „Моцартови празници” в Правец ще бъде открит на 16 август от 20.30 часа с впечатляващ симфоничен концерт с творби на Моцарт на сцената на езерото пред хотел Риу Правец Ризорт.
Концерт за три пиана и оркестър от В. А. Моцарт е специалният избор на артистичния директор на фестивала Христина Ангелакова за официалното откриване тази година.
Христина Ангелакова се вдъхновява от легендарните изпълнения на Херберт фон Караян като пианист и диригент на моцартовия Концерт за пиано и оркестър№21, а след това попада на Концерта за три пиана No 7 фа мажор K 242 в изпълнение на Джордж Шолти, Андраш Шифф и Даниел Баренбойм. Идеята да покани на Моцартовите празници трима диригенти с артистична биография и на концертиращи пианисти не й дава покой. Спира се на диригента Диан Чобанов, който ще застане на пулта на 16 август и ще бъде още и солист-пианист в концерта за три пиана в съпровод на елитния Симфоничен оркестър на Българското национално радио.
На другите два рояла ще се изявят великолепните млади виртуозни пианисти и носители на многобройни национални и международни отличия и награди Георги Черкин и Виктория Василенко.
Концертът за три пиана Моцарт написва за своята благородна покровителка графиня Мария Антония Лодрон и нейните две  дъщери. Графинята по това време е  домакин на водещ музикален салон на Залцбург. За трите Моцарт създава идилична и безметежна творба, възпявайки хармонията в живота – в частност визуализира атмосферата в гостоприемния дом на графинята. 1776 е изключително плодотворна година за 20-годишния Моцарт – тогава той пише поредица от клавирни и цигулкови концерти и накрая – концерт за три пиана.
Скоро композиторът преработва произведението от три за две пиана. Да направи преработката не било сложно – първоначално заложения диалог се разгръща вместо между три, между два инструмента. Напълно се използва палитрата от звуци на пианото, а за акомпанимент Моцарт избира малък състав на оркестъра. Моцарт добавя и виртуозни солови каденци.
Концертната вечер на 16 август, посветена на патрона на ММФ „Моцартови празници“ В. А. Моцарт,  ще започне с увертюра от операта „Така правят всички“. Следва Концерт за три пиана и след кратка пауза ще завърши с изпълнение на още един моцартов шедьовър - Симфония №36 до мажор, К. 425, (известна като "Симфония Линц"). "Симфония Линц" е написана от Моцарт по време на посещението му в австрийския град Линц, където той спира заедно със съпругата си преди да се прибере у дома във Виена от Залцбург през 1783 година. Симфонията е написана за четири дни за концерт, организиран от местен граф, чул за идването на Моцарт в Линц.
Премиерното изпълнение се е състояло на 4 ноември 1783 година в Линц.