В петък председателят на Сдружение "За Ботевград" – Мартин Тинчев, е получил анонимен сигнал по телефона за нарушения при добив на дървесина в землището на село Краево.  Това е станало около 14 часа. Тинчев отишъл на посоченото място. Там имало хора, но щом го видели, всички се разбягали. 


От своя страна Тинчев уведомил Министерството на земеделието и храните, Изпълнителна агенция по горите /ИАГ/, Северозападното държавно предприятие и Регионалната дирекция по горите /РДГ/. Веднага била назначена проверка. На място дошли представители на ИАГ и РДГ. След като направили оглед, от по-висшата инстанция разпоредили, съгласно чл.8, ал. 3 от Наредба 1/30.01.2012 год. за Контрола и опазването на горските територии, да се спре сечта в обекта, предоставен на „Барези 1”, до 7 юли включително, да се установи дали количеството на отсечената дървесина е над позволеното в разрешителното за сеч, издадено на фирмата, Регионална дирекция по горите да довърши проверката по цялата площ на трите отдела, в които е извършена сечта, след приключване на проверката да се състави акт за установяване на административно нарушение на виновните лица. 


По закон охраната на добитата дървесина, до изпълнение на предписанията, се поема от структурата, която стопанисва съответната горска територия. В случая това е  Горско стопанство - Ботевград


Мартин Тинчев сподели, че все пак се опасява, че част от отсечените дървета може да бъдат извозени от горския масив. Затова той и други жители на селото ще бъдат нащрек.


Тинчев каза още, че този случай е станал повод да настоява за незабавна масова проверка за поголовна сеч в горите в Община Ботевград.


Също в петък в двора на бившия стопански двор в село Радотина били установени около 20 кубика дърва без контролна горска марка. До тях бил паркиран товарен автомобил на местната дърводобивна фирма „Семекс”. На този етап обаче няма яснота дали дървата са били транспортирани със същото превозно средство. По случая тече полицейска проверка, научи наш репортер.