Те съществуват, но не са отразени в никакви документи. До 2010 година е бил срокът водохващанията да бъдат узаконени в „Басейнова дирекция”, но това е било пропуснато от страна на ВиК.  Проблемът излезе наяве по повод поредните протести на хората в Краево, че гората се изсича безконтролно, в това число и във вододайните зони.


В селото е създаден инициативен комитет, който е направил подписка и е сезирал различни институции.
Преди седмица и кметът на общината Георги Георгиев изпрати официално писмо до министъра на земеделието Димитър Греков и на околната среда и водите Искра  Михайлова. Искането му е да се направи проверка поради важността на проблема и високата обществена чувствителност.


През миналата година на сечището в Краево са правени многократно проверки от Изпълнителната агенция по горите и други институции.  Установени са нарушения, за които са съставени протоколи и са издадени предписания на фирма „Барези”, която е спечелила търга за дърводобив в този район. Нарушения на Закона  за горите не са констатирани.
С жалба от жителите на село е сезирана и Главна прокуратора. След разпоредената проверка са разпитани и снети обяснения от всички жители и  кметския наместник  на Краево Кирил Вълков, които са потвърдили опасенията си, че се нарушава екологичното равновесие в района. Те потвърдили участието си в подписката.
Разпитани са също шефът на Горското стопанство в Ботевград и лесничеи, които са оторизирани да контролират сечта в района.
В обясненията си пред разследващите   Тихомир Нинов, управител на „Барези” твърди, че при многократните проверки не са установени административни нарушения на Закона за горите. Той отрича твърденията, че сред камионите на фирмата има без регистрационни номера и че негови служители са отправяви закани и заплахи за саморазправа към жителите на Краево.


Към прокурорската  преписка са представени и официалните отговори от Министерството на горите и Министерството на околната среда за резултатите от разпоредените от тях проверки.
След анализ на събраните материали на 20.11. 2013 г. зам.районният прокурор Дарин Лаков отказва да образува досъдебно производство. Той смата, че няма основание, тъй като липсват данни за престъпление от общ характер.
„Истината в гората не може да се скрие. Нито сега, нито след 10 години – категоричен е директорът на Горското стопанство инж. Веселин Нинов. Според него нарушенията по време на сечта има, но те не са такива, че да компрометират гората и да нанесат сериозни вреди. „Който иска  по всяко време може да излезе в гората и да види на място къде и как и сечено. На господата, които твърдят, че гората се унищожава, че се сече тотално и има обезлесени райони, мога да кажа: Краево е малко землище. Гората се вижда от центъра на селото. Но ако няма време да ходят по гората, те са състоятелни, могат да си наемат за 10 минути хиликоптер, който да им заснеме цялата гора от горе и ще видят дали има унижощителна сеч.
Нямам никакви опасения за състоянието на държавните гори в Краево и в което и да е друго населено място на територията на Горско стопанство Ботевград. Стоя зад думите си с цялата отговорност” – заяви инж. Веселин Нинов.