Новият селекционер на мъжкия национален отбор по волейбол Пламен Константинов е одобрил Арена Ботевград като място за подготовка на тима за световното първенство, което ще бъде през септември в Полша. Непосредствено след като зае мястото на подалия оставка Камило Плачи, Константинов се е свързал с кмета на Ботевград Георги Георгиев и двамата обсъдили възможността за използването на новото съоръжение.


Очаква се националите ни да започнат тренировки на 21 юли. Тяхната база ще бъде в Правец, а според предварителните планове половината от тренировките ще бъдат в Арена Ботевград. Вече са обсъдени подробности около необходимото оборудване, като подова настилка, колове и мрежи.


Впрочем Пламен Константинов избра Арена Ботевград за подготовка доста по-рано, но за клубния си тим Губерния. Преди две седмици той посети Ботевград и се запозна на място със залата, съблекалните и помощните съоръжения. Както е известно, тимът от Нижни Новгород от две години води лятната си подготовка в Правец.


Пламен Константинов ще съвместява работата си и като национален селекционер, и като старши треньор на Губерния. От ръководството на руския клуб му дадоха разрешение да се кандидатира за наставник на мъжкия национален тим на България. В официалната страница на Губерния генералният мениджър на Клуба Олег Савкин обясни мотивите за това. "След анализ на ситуацията стигнахме но решението, че няма никакви пречки Константинов да съвместява двата поста. И Андрей Воронков, който е старши треньор на руските национали, води и тима на "Локомотив", а също и Юри Маричев, който е начело и на женската сборная, и на "Динамо". И при това се справят добре.


В ситуация, когато българският национален отбор се озова в тежко положение, ако той има възможност да му помогне, ние не можем да му откажем. Почти веднага с идването му в Губерния също му бе отправено предложение от волейболната федерация на България. Тогава бяхме категорично против, и в частност аз самият. Пламен Константинов обаче вече две години е в нашия клуб, системата е отработена. И затова се посъветвахме и решихме да му дадем разрешение", каза още Олег Савкин.


Руският тим завърши на пето място в Суперлигата и с това придоби право на участие в европейските турнири. Очаква се отборът на Губерния да започне подготовка в България около средата на август.