Търсенето на отговор на определен въпрос може да бъде провокиран по много начини. Така е с въпроса, който е обект на този материал.
Основната провокация дойде от едно твърдение, при това на публично място, че в река Малък Искър няма риба.
В същото време, в интернет се срещат материали, които го опровергават.
Истината? Обикновено истината е някъде по средата. Потърсихме я чрез разговори с рибари от Етрополе. И при тях мнението е различно, но най-вече по отношение на количеството на рибата в реката. Обикновено се  потвърждава, че риба има, но е в различни количества и размери на различните места по течението.
Потърсихме мнението и на  известния рибар в Етрополе, Павлин Игнатов Панчев, който от 25 години се занимава само с ловене на риба. Това е основния му поминък, поради което не може да не му се вярва.
Според него риба в Малък Искър има. По-малко е от миналата година и е най-много в долното му течение, където се влива в голямата река Искър. Намира се и на местата, където се вливат по-малки потоци и реки.
Ловенето на риба започва някъде от Джурово, като потвърди пред наш представител извадка от интернет, която цитираме, че „от Своде до град Роман е една от най-популярните дестинации за риболов. На големия вир под ромската махала в града, известен още като "циганския вир", ежедневно се струпват десетки въдичари в търсене на едри скобари.”
И още: „Обикновено уловът там е най-богат, когато нивото на реката е високо. Големи пасажи с риба навлизат в притока, щом големият Искър стане буен и мътен при поройни дъждове или снеготопене. Повечето речни видове предпочитат по-спокойна вода и намират чудесни условия именно в Малък Искър. На "циганския вир" върви предимно риболов на плувка с болонезе.
Най-актуалните позиции започват от мястото, където реката пресича автомагистрала "Хемус" в близост до село Джурово. Хубави вирове има в района между Видраре и Калугерово. Там реката е тясна и бавна. Ловят се основно кефали. Нужно е единствено често подхранване с бял червей.
При село Своде реката чувствително повишава своя дебит заради вливането на големия приток Бебреш. Тук са и едни от най-актуалните скобарски места. Рибите обаче са трудни и изискват специална подготовка и търпение. Нерядко се случва през целия ден скобарът да проявява апатия към примамките и едва в късния следобед да се активизира мощно.” 
Риболовната дестинация и на Пламен е около село Калугерово, където лови най-вече мряна, която сега кълве на рученик. Обикновено денят му започва с хвърлянето на въдицата от Беляновец, Джурово до Видраре. Рибата, според него, е намаляла в сравнение с миналата година, но затова причината не е само в замърсителите на реката. Той също се дразни от това замърсяване, но според него има и други причини. Поради обилните дъждове и постоянно повишеното ниво на реката рибата тази година не е хвърлила хайвера си. Освен това са се увеличили драстично рибарите, като между тях има и не малко бракониери.
Като професионален рибар и той следи как вървят нещата около пречиствателната станция за отпадни води, която се строи над Етрополе от "Елаците" по японска технология. И тази под града. И силно се надява след пускането им в експлоатация да се увеличи рибната популация по цялото течение на река Малък Искър. 


Снимките: р.М Искър и моста над него при с. Калугерово. До моста е изградена прекрасна площадка за рибарите, където има маса, чешма и камина-барбекю. При нужда могат да починат, да си опекат нещо на камината и да похапнат.