Дълго време, преди днешния неделен ден, /15 вгуст/ търсехме отговор на този въпрос – има ли риба в река Малки Искър? Търсехме го  предимно в разговори с постоянни рибари или техни приятели. 
Днес решихме да се убедим с камерата дали има риба в реката. И то в частта на Етрополска община. Преди една година качихме подобен материал от района на Мездра-Своде.
Днес бяхме в центъра на с. Лъга -  до Кметството.
Да застане пред камерата се съгласи Цветан Даков. Човекът, който е рибар, според неговите думи, „откакто се помни”. Той сподели още, че предпочита речния риболов пред язовирите. „Там често пъти хранят рибата с различни смески и се влошава качеството. Речната риба е най-чиста и вкусна.”
Ето още какво сподели той:
- В река Малки Искър има много риба. Предимно мряна и клен. Най-хубава за консумация е мряната. С построяването на пречиствателната станция на „Елаците” се появи и рибата. Понякога има проблеми с фабрика „Тодор Доков”. Рибата е предимно от Етрополе до Видраре. Надолу е много по-малко, или въобще липсва.
Той лови на плувка с „бял червей”, като преди това хвърля в реката захранка. Идва само на едно и също място, заради спокойния и обширен вир и заради добрия улов.
Добър беше и днешния улов. За около двата часа, които бяхме на вира, хвана достатъчно риба.
В това време в реката, в близост до моста, се появи още един рибар.
В потвърждение на нашето твърдение, че в река Малки Искър има риба, прибавяме и  снимков материал.


Текст и снимки: Христо Христов