Георги Младенов говори за подготовката на националния отбор след последната му контрола срещу Румъния вчера, свършената работа и слабите страни на отбора, върху които трябва да се тренира допълнително. Ето какво каза националният селекционер:


„Подготовката като цяло мина добре. Много съм доволен от старанието и концентрацията на момчетата. Има неща, които не ми харесват, но те си остават за мен и не са тема на разговор.


Доволен съм от последния мач с Румъния, защото е близко до това, което ще се случи следващата неделя. Смятам, че трябваше да играем още един мач, но македонците се отказаха. Трябваше да изиграем с тях още една контрола на пети или шести, но каквото – това е.


 От вторник започваме да работим с всичко, което сме направили като скаутинг и видео на Холандия. Има хора, които още не са готови. За първи път от шест мача в нормален игрови ритъм влезе Чавдар Костов.


 Горе-долу съставът се изчисти, ще бъдем 14 човека до края на квалификацията, защото не се знае какво ще стане, да не дърпам дявола за опашката.


 Като че ли още чакаме да се „събуди” Върбанов в нападение. Иначе в защита удари „чадъри”, взе доста борби, но в нападение липсват неговите 10-15 точки. Липсваха и точките на Чавдар, които той сега даде. Това, което искахме и от Станимир, го показа.


 Подобрихме може би грешките. Ние във всеки мач имахме по 20 грешки, което за национален отбор не е смешно, а срамно. Срещу Румъния ги намалихме, но пак имаше случаи, в които подаваме топката директно в ръцете им. Ако са грешки, като крачки, 3 секунди или фаул в нападение, но ние правим детински грешки, които и 14-годишните не допускат. Трябва да изчистим това. Ако срещу отбори като тези от групата ни допуснем такива грешки, ще бъдем моментално наказани. Тези грешки ни ограничават и в нападение – ние имаме 55-57 атаки. При 20 грешки, колко атаки да имаш? Ние не можем да си разкрием потенциала. Има неща, които трябва да чистим тази седмица, особено в нападение. Липсва ни и концентрация да играем силна защита през цялото време. Около 15 минути проспиваме, имаме спадове по 6-0, 10-0. Във важните мачове тези неща ще бъдат фатални.”


 Ето какво каза Младенов на баскетболната общественост преди началото на квалифиакциите: „Подхождам с оптимизъм, разбира се. Виждате, че са млади момчетата – и Везенков, и Павлин Иванов, и Станимир. Това е бъдещето на баскетбола. Това не го казвам, за да се застраховам, че може да се провалим. Ние може да се провалим и с най-добрия състав, всеки един отбор във всички групи иска да се класира. Ще се борим до края, каквото ще да става. Дори в безнадеждни ситуации ще се борим и ще държим този отбор. Искам да си оставим сърцата на терена. Не е възможно всеки играч да е във върхова форма. Но не може да бъде безличен. Това искам и аз – да не бъдем безлични. Искам да оставим нещо, да играем баскетбол, да играем агресивно и да се научим да играем докрай. Защото в България се играе между 25 и 35 минути, в зависимост от това срещу кого играеш. А това в Европа не може да се случи.


 Отборът във всяка минута ще даде максимума от себе си и ще се борим за всеки сантиметър от терена и за всяка една секунда. Ако постигнем това, може да не успеем, но поне няма да паднем прави. Не искам да обещавам нищо, само искам да кажа, че към това, което момчетата показаха като характер, като желание, ни трябва още съвсем малко. Но това малко е и малко, и много.


Само мога да кажа, че тези момчета дадоха максимума от себе си, търпяха и мъки, и умора, и крясъци, без които няма как да мине. Досега не съм имал проблеми с тях, надявам се и да нямам и да излезем от тази квалификация с вдигнати глави. Аз идвам с идеята да се класираме за Европейско първенство. Ако някой идва с идеята просто да изиграе квалификацията, по-добре да не идва.


 Момчетата знаят за какво става въпрос, знаят силата на групата ни. Трябва ни и спортен шанс, другото очаквам от тях да го покажат и да го дадат на максимум. Когато си на 100% и на тренировка, и на мач, рано или късно „шефът” отгоре ти подава ръка.”


__________________