От 27 юли до 2 август Даниела Пенкова – учител по математика и физика в ПМГ „Акад.проф.д-р Асен Златаров”, беше на посещение в Европейския център за ядрени изследвания /ЦЕРН/ в Женева, осъществено по Национална учителска програма за обучение на учители, които преподават физика и астрономия. Българската група се състоеше от 35 учители от цялата страна, избрани по предварително обявени критерии за подбор на кандидати, и трима експерти от регионалните инспекторати по образование.

Посещението бе реализирано  във връзка изпълнение на мярка I, т.4 от Националната програма  "Квалификация", приета с решение на МС №221/23.04.2014 г.


„Обучението се проведе по предварително обявена програма. Лекторите в  това обучение бяха от образователния офис в ЦЕРН, БАН, Физически факултет към СУ. Те изнесоха лекции по следните теми: "Въведение във физиката на елементарните частици", "Детектори и ядрена електроника", "Въведение в ускорителите и тяхното бъдеще", "Въведение в комплекса ускорители на ЦЕРН и тяхното управление", "Медицинска физика", "Откритието но Х-бозона", "Астрофизика","Антиматерия" и други. След всеки теоретичен блок имаше организирано посещение на  различните контролни центрове, установки и детектори”, разказа Даниела Пенкова. Тя сподели още, че към българските учители е било отправено послание, онагледено със следната метафора: „Физиката за учениците е като недостъпна стена. В следствие на което учениците бързо се отказват и тяхната потенциална енергия се превръща в кинетична”, допълни тя.

По думи на Даниела Пенкова,  ЦЕРН има 2300  щатни служители, 1000 асоциирани служители и 11 000 потребители. В ЦЕРН членуват: Австрия, Белгия, България, Чешката република, Дания, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Холандия, Норвегия, Полша, Португалия, Словакия, Испания, Швеция, Швейцария, Великобритания и Израел.
Основна функция на ЦЕРН е да осигури поддръжката на няколко ускорителя и друга апаратура, необходима за изследвания в областта на физиката на елементарните частици /най-малките градивни "тухлички" на материята/.
Мисиите на ЦЕРН са да разширява границите на познанието /тайните на Големия Взрив, как е изглеждала материята в първите моменти от съществуването на Вселената/, да развива нови технологии за ускорители и детектори /информационни технологии-Уеб(WWW) и ГРИД, медицина-диагностика и терапия/, да подготвя бъдещи учени и инженери, да обединява хората от различни страни и култури.

„За мен посещението в ЦЕРН беше едно вълнуващо преживяване, което ще споделя с моите ученици. Наистина ще се постарая да им покажа повече красиви гледки от върховете, които са покорили учените и физиците от ЦЕРН. Ще се постарая да принеса частичка от магията на тази Европейска организация и в нашето училище”, каза Даниела Пенкова пред наш репортер.