На официална церемония в малкия салон на читалище „Христо Ботев” тази вечер директорът на ПМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров” – Даниела Колева, връчи дипломите на Випуск 2016  за завършено средно образование. Първенец на випуска е Теодора Теодорова Гигова с успех отличен 5.97, следвана от Светлин Илиев Йотов – 5.80  и Теодора Данаилова Влахова – 5.78.


С отличен успех средното си образование завършват още 18 зрелостници, 29 са с много добър, 16 с добър. Завършващи със среден успех няма. 


Тържеството по връчване на дипломите започна с изпълнение на химна на училището и посрещане на училищното знаме. По традиция  випускниците се заклеха да  спазват заветите на своя патрон - любов към труда, любов към истината, любов към народа, да не забравят родния край и родното училище и да им служат вярно и честно. Последва приветствие на директора на училището.


„Това, което училището се постара да ви даде, е отношението към живота, отношение на човек, който знае, че проблемите са неизбежни и че всяка трудност е предизвикателство, че с труд, упоритост и търпение всичко може да се постигне. Нашата задача беше не просто да ви дадем знания, а да ви научим как сами да намирате знанието и как да го използвате”, каза в словото си Даниела Колева. Тя пожела на зрелостниците да намерят своето щастие и ги призова никога да не забравят родното учители и преподавателите си.  


Даниела Колева отчете резултатите  на Випуск 2016-та. През тази учебна година до зрелостен изпит са допуснати 69 ученици – 67 от настоящия випуск и 2-ма от предходния. Зрелостните, издържали успешно, са 67, подчерта тя. Директорът на гимназията избори многобройните постижения на учениците на олимпиади, конкурси, състезания на регионално и национално ниво, както и участията им в различни прояви и инициативи. 


От името на випуска благодарност към училищното ръководство и учителите поднесе отличничката Теодора Гигова. „Приемете нашата благодарност за вашата всеотдайност, безкрайно търпение и упоритост за нашето израстване като личности. Благодарим ви за всички мигове, прекарани в контролни, класни, изпити, домашни и тичане на 600 метра, за усмивките, които ще топлят сърцата ни! Благодарим ви за упоритостта да се мъчите с нас въпреки всичко”, каза тя.  


На зрелостниците Теодора пожела: „ Не позволявай те на догмите да превземат ежедневието ви, не допускайте  шумът от чуждото мнение да заглуши вътрешния ви глас и най-важното – имайте куража да следвате сърцето си, мечтите си, интуицията си, защото те най-добре знаят какви искате да бъдете!”.