Не случайно точно днес, когато по традиция започва новата учебна година, в Министерството на регионалното развитие ще бъдат подписани договори за финансиране на проекти за ремонт на сгради от образователната инфраструктура. Кметът на община Ботевград Иван Гавалюгов също е поканен да подпише договор за финансиране на спечелен проект за ремонт на  ПМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров” и физкултурния салон към училището, и бившата детска ясла „Детелина в Ботевград, която към момента е филиал на ОДЗ „Иглика”. Общата стойност на проекта е 1 387 413.98 лв, от които безвъзмездна финансова помощ - 1 382 599.58 лв, собственият принос на общината - 4 814,40 лв. Средствата са осигурени по процедура „Енергийна ефективност в периферните райони” на Оперативна програма „Региони в растеж”.


Преди да замине за София кметът Иван Гавалюгов поздрави с новата учебна година учителите и учениците от ППМГ„Акад. проф. д-р Асен Златаров”. Той им пожела да бъдат целеустремени, здрави и винаги усмихнати. 


Поздрав към учениците и учителите на профилираната природо-математическа гимназия отправи и председателят на Общинския съвет Мартин Тинчев, който също присъства на тържеството по повод откриването на новата учебна година в елитното училище. 


Директорът на ППМГ Даниела Колева благодари на двамата за това, че уважиха празничното събитие. „Първият учебен ден е много специален празник за всеки един от нас, защото е символ на почитта на българина към знанието и образованието. И тази есен училищните врати ще отворят празнично, за да посрещнат малките и големи ученици, учители и всички, които изпращат с благопожелание за добро начало своите деца и внуци”, каза в празничното си слово директорът на гимназията. По-нататък в изказването си Даниела Колева подчерта: „Тази учебна година е по-специална за всички нас, влезе в сила новият закон за предучилищно и училищно образование. Поетапно стартират държавните образователни стандарти. Предстои ни реформа и преход. Заради това ние трябва да сме въоръжени с много търпение, с много устременост и отговорност, за да поемем всички предизвикателства в образованието.”. Тя заяви още, че очаква и подкрепата на родителите, тъй като и те стават част от образователната система със сформирането на обществени съвети и училищни настоятелства. 


Даниела Колева съобщи, че ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров” е изпълнила държавния план-прием за учебната 2016-2017 година. Реализирани са и четирите заявени паралелки. 110 нови ученици ще влязат днес в класните стаи на ботевградската гимназия, обяви още тя.