Дебютът на БК "Черноморец 2014" в НБЛ се отлага за следващия сезон. Най-новият член на Българска федерация по баскетбол подаде заявка за участие в мъжката "А" група, съобщи президентът на клуба Жанета Жельова-Костова.  С учредяването си новосъздаденият бургаски клуб афишира амбициии да стартира в НБЛ. За целта от ръководството на БК "Черноморец 2014" осигуриха финансови средства, привлякоха състезатели за мъжкия отбор и назначиха треньор. Изпратено до Лигата протестно писмо от другия БК "Черноморец" обаче е стопирало действията на новака, който няма никакво намерение да се отказва от осъществяване на целите.

"За съжаление, няма да можем да вземем участие в НБЛ този сезон. Причината е, че президентът на БК ”Черноморец”-Ивайло Петков е изпратил писмо до Лигата. В него той уведомява, че БК ”Черноморец” е против участието ни в НБЛ. Като причини посочва, че сме изпуснали срока и че събранието, на което се е коментирало нашето участие в Лигата, не било за приемане на нови членове в НБЛ, а за теглене на жребий", съобщи Жанета Жельова.

Шефката на новия баскетболен клуб разкри, че именно на това общо събрание на НБЛ всички клубове са дали съгласието си "Черноморец 2014" да се включи като 10-и отбор в Лигата. "Единственият начин да бъдем приети в НБЛ е БК ”Черноморец” да си оттегли писмото. Затова на двата клуба ни беше дадена отсрочка да се разберем. Така или иначе от тогава минаха повече от две седмица и все още писмото от Ивайло Петков не е оттеглено. Искам да благодаря на президента на БФБаскетбол Георги Глушков и инж. Петър Георгиев-председател на НБЛ-мъже, за това, че бяха коректни и ни дадоха достатъчно време нещата да се случат. Поради независещи от тях причини обаче това не се случи", допълни Жельова.

"Ние нямаме време повече да чакаме, едва ли не някой да ни решава съдбата. Затова подадохме заявка за "А" група, където няма кой да ни спре от участие", категорична е бившата състезателка. Тя допълни, че покрай тази неизвестност - ще играе ли отборът в НБЛ или не - три момчета са напуснали тима. Треньор на отбора е Владимир Искров, на когото Жельова благодари за търпението и разбирането.

Поради липса на свободна зала за тренировки в Бургас, от миналата седмица мъжете на "Черноморец 2014" водят свята предсезонна подготовка в Приморско, където съставът е на лагер.

Селекцията в отбора продължава. В момента преговори се водят с няколко момчета, клубът търси и двама чужденци.
Най-късно на 5 октомври трябва да се състои жребият за шампионата в "А" група, където заявка за участие подаде и другият бургаски БК "Делфин".