На 19 септември съветниците Иван Гавалюгов, Христо Якимов, Филип Филипов, д-р Веселка Златева и д-р Мариана Горгачева внесоха официално питане до кмета на общината относно проекта-доклада, който му бе връчен от Сметната палата. Те поискаха Георги Георгиев да отговори дали са констатирани нарушения във финансовото управление на Община Ботевград в периода на проверката – 01.01.2012 – 30.06.2013 г., както и да им бъде предоставена възможност да се запознат с пълното съдържание на проекто-доклада.
В питането се казва още, че съгласно закона, общинският кмет трябва да даде отговор на поставените му въпроси и да предостави изисканата информация и документация на следващата редовна сесия на ОбС Ботевград, която ще се състои на 24.09 - сряда от 9:00 ч. в малкия салон на читалища "Христо Ботев".


След изчерпване на дневния ред на вчерашното закрито заседание на ОбС, съветниците, внесли питането, не са получили исканата документация, а устен отговор от кмета: „Нямам нищо против контролните функции, които по закон и по същество притежават общинските съветници от Общински съвет – Ботевград. Ако има решение на Общинския съвет и Общинският съвет отправи такова питане към мен, ще отговоря, даже много съдържателно. Но така поднесено, доколкото съм запознат със законодателството, мисля, че не съм длъжен да го правя. Специално за тези съветници, пък и други да бяха. Но в дух на онова, което се казва „прозрачност” и „ясност”  и се изрича от устатата на някои, които никога не са притежавали такива неща, Ви казвам: Първо, има донесен и връчен предварителен доклад. Той не е приет от Сметната палата. Значи, когато се извърши една проверка, този, които прави проверката, преди да изнесе този отчетен доклад, го представя на онзи, който е проверяван. И ако той има забележки и несъгласие, в 14-дневен срок, или 20 дни, изразява съгласие или несъгласие. Това още не е направено от кмета на Ботевград, тъй като не е изтекъл този срок. И въпреки че не е изтекъл този срок и няма приет доклад, официален, на Сметната палата, искам да Ви кажа, че в целия доклад няма нито едно място, където се упоменава за извършено нарушение с цел злоупотреба, облагодетелстване или нещо подобно от който и да е служител от община Ботевград – от кмета до пазача.
Във въпросния доклад има констатирани административни грешки. А те не са нито от кмета, нито от неговите двама заместници. Това са преди всичко служители в администрацията, да кажем, мисля, че бяха  90 и колко процента в счетоводството.”.


В подкрепа на думите си кметът е привел следния пример: „В общината са проведени 100 обществени поръчки, за които са кандидатствали 500 човека, 100 от тях са спечелили, а другите 400 трябва да си вземат определения депозит за участие и гаранция. Срокът е от три месеца. В този интервал от време, от тези 400 човека едни са си ги взели през първия, други през втория и третия, а някои са просрочили, като са ги взели на четвъртия месец, първата или втората седмица от него. И това се отчита като административно нарушение, защото главният счетоводител не ги е поканил да си вземат гаранцията”.


„От цялата проверка няма констатиран един лев щета на общинския бюджет или на държавния бюджет, или на Европейския съюз”. За такива грешки са ми съставени 3-4 акта за около 2000 лева. Платил съм си ги. Има съставени 2 или 3 акта на г-н Андреев и той ги е обжалвал. Съставени са и три на г-н Цанов. Той също ги е обжалвал”, е казал още Георги Георгиев.


По адрес на проверяващите кметът е заявил: „Те бяха субективно инжектирани да дойдат на една целева проверка, въпреки че това пред нас те не са признали. Но аз има копие от жалбата на тези, които са писали до г-н Сидеров, а той пише до Комисията за корупция към Народното събрание, към ДАНС и към Сметната палата.”.


По думи на Георги Георгиев пред ОбС, проверките в общината са продължили шест месеца и половина.