Предстои да бъде изготвен Интегриран план за градско възстановяване и развитие на град Ботевград за периода 2014 – 2020 год. Наличието на такъв план е задължително условие за финансиране на проекти за устойчиво градско развитие по линия на структурните и кохезионни фондове на Европейския съюз през следващите шест години. Това бе разяснено на днешното обществено обсъждане на разработката. То се проведе на партерния етаж в общината. Пред общинското ръководство, служители от администрацията и на други общински структури, експерти от ДЗЗД Консорциум Урбанико, на който общината е възложила изготвянето на плана, представиха изводите от направения целеви и проблемен анализ на настоящата ситуация в пространствено-функционален, социално-икономически и екологичен план, както и по отношение на сигурността на територията на Ботевград. Те представиха и резултатите от първото анкетно проучване, направено по електронен път, във връзка с изготвяне на интегрирания план.


Според проучването: най-привлекателни за живот се очертават централната градска част и ЖК „Изток”; в града няма достатъчно детски площадки, а съществуващите не отговарят на нормативните изисквания; зелените площи са малко и не се поддържат; ВиК мрежите и съоръженията са амортизирани; градската канализация не се поддържа; тротоарите са в лошо състояние; масово се изсичат дървета, водата и въздухът са замърсени; часовниковата кула и музеят са най-привлекателни обекти за туристите; най-шумна и най-замърсена е територията на квартал „Саранск” и т.н.


Думата бе дадена на аудиторията за въпроси и мнения по предоставената информация. Единственият, който взе отношение, бе кметът Георги Георгиев. Той заяви, че анализите в доклада са изчерпателни, но не се съгласи с резултатите от проучването. Според него то е: „Верен сбор от неверни данни.”. Реплика, която сме чували не веднъж по време на заседанията на ОбС, когато се обсъждат отчетите на общинските търговски дружества.
В подкрепа на думите си, градоначалникът изтъкна, че Ботевград е носител на приза „Най-зелен град”. Той каза още, че през последните 25 години в града не е унищожен нито един квадратен метър зелена площ. „Къде да стане по-зелен Ботевград?! Планината ни е под носа. Ние сме в центъра на Ботевградската котловина”, подчерта Георги Георгиев. В допълнение градоначалникът каза още, че Ботевград е чист град, че на неговата територия няма нито едно предприятие, което замърсява природата. Според него градът няма проблеми и с водопроводната мрежа. „Сега Ботевград се белегува с вода. Плискаш се, колкото искаш, и не плащаш почти нищо”, изтъкна Георги Георгиев и добави: „Водопроводната мрежа трябва да се осъвремени, но и да сменим всички водопроводни тръби със стъклени, водата пак ще бъде мътна, ако общинската фирма ВиК не си промени башибозушкия начин на отношение към поддръжката на мрежата.”.


По отношение на отговорите, че детските площадки не били достатъчни, кметът изтъкна, че едва ли има друга община с толкова много детски площадки и спортни съоръжения на глава от населението. Според Георгиев това са факти, които показват, че „анкетата не е достатъчно аналитична и вярна”. "Не знам как се провеждат тези анкети. Като че ли все в онази част, където са критикарите и черногледците”, добави той.  


От консорциума обясниха, че анкетата е направена на сайта на Ботевград, при което кметът отвърна: „Ботевград има два сайта. Като влезеш в тях и се зачетеш, Ботевград трябва да го заравниш.”. Последва уточнение, че проучването е направено чрез сайта на общинската администрация и в него са участвали малко над 30 човека, което всъщност не може да се счита за представителна извадка.


Георги Георгиев подчерта, че се вълнува повече от това какво ще се случи до 2020 год. с парка на Ботевград, със стадион „Христо Ботев”, рехабилитацията на панелните блокове в града. „Мен ме интересува да можем да направим чрез този план пробив, за да се започне  поетапна смяна на водопровода, какво ще се случи с уличната мрежа след това, какво ще се случи с детската градина при „Чавдар”, която ще възстановяваме. Интересува ме съдбата на читалището, което ни е отесняло”, каза още кметът и посъветва представителите на консорциума да правят анкетите си сред хората, а не в Интернет.


В проекта за изготвяне на интегрирания план обаче са заложени две анкетни проучвания по електронен път. Едното е в ход на сайта на общината, а другото ще бъде качено на 21 октомври, информираха от консорциума. По проекта предстоят още: обществено обсъждане – на 12.11.2014 год., провеждане на дискусия с три фокус-групи – на 22 октомври; публичен форум за представяне на цялостния проект на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Ботевград - на 17 декември.


Участието на жителите на града в анкетните проучвания е важно, за да се идентифицират правилно всички заинтересовани страни, целеви групи и крайни бенефициенти от реализацията на плана, за постигане на яснота за обществените потребности, за разкриване на проблемите, с които хората се сблъскват в ежедневието, за да има повече публичност и прозрачност, за да критикуват, ако има нещо, с което не са съгласни, за да се допринесе за правилното насочване на инвестициите в града до 2020 год. Това се посочва в брошура, изготвена по проекта.


Ако желаете да участвате в анкетното проучване, може да го направите тук - https://docs.google.com/forms/d/1TrxMQ0Qcc4zq_uYft0bd2gDcJD97sTbPhkUPHTx8HVw/viewform?c=0&w=1