С постановление от 30 юли 2014 година Софийска окръжна прокуратура отмени отказа на Районна прокуратура – Ботевград да образува досъдебно производство по случая с бития 53-годишен Георги Цветков в село Боженица.


„В мотивите си да откаже образуване на наказателно производство решаващият прокурор е приел, независимо от представената медицинска документация, че се касае за престъпление от частен характер, тъй като деянието осъществява състав на престъпление по смисъла на чл.130, ал.2 от НК, тъй като причинените на пострадалия телесни увреждания са довели до болка и страдание, с което се преследва не от държавното обвинение, а по тъжба на пострадалия. Преди вид така изложеното, решаващият прокурор на Районна прокуратура – Ботевград се е произнесъл с отказ за образуване на досъдебно производство при неизяснена фактическа обстановка, поради което и постановлението на Районна прокуратура – Ботевград от 11.07.2014 год., с което  е постановен отказ за образуване на досъдебно производство  по преписка № 1339/2014 г. по описа на РП – Ботевград, следва да се отмени като неправилен и незаконосъобразен и да се укаже извършването на проверка, след което решаващият прокурор следва да се произнесе по същество”, пише в постановлението на Софийска окръжна прокуратура.


Георги Цветков е уведомен от Районна прокуратура – Ботевград, че по случая е образувано досъдебно производство. Разследването е възложено на разследващ полицай при РУ – Ботевград. 


Побоят над Цветков беше извършен на 28 юни т.г. Той отишъл пред къщата на Мартин Димитров, също от село Боженица, за да занесе гъби на майка му, които тя му била поръчала. Мартин казал, че майка му не е вкъщи и безпричинно започнал да удря Георги с юмруци по главата и тялото. Повалил го на земята и продължил да го бие. Вследствие на нанесения му побой Цветков е бил приет за лечение в местната болница. Според експертизата и медицинското свидетелство той е получил: „Контузио капитис. Комоцио церебри. Травматичен мозъчен хематом в лява хемисфера”. Лекарите са препоръчали на пациента да се подложи на оперативно лечение, за да се избегнат евентуални фатални последици за него.
Районно прокуратура – Ботевград обаче постанови, че досъдебно производство не следва да се образува поради липса на престъпление от общ характер. Близките на Цветков бяха категорични, че ще няма да спрат дотук и ще обжалват отказа.