Едно от светилата на спортната медицина и възстановяване в България - д-р Първан Първанов, почина вчера на 74-годишна възраст. Днес стотици спортисти и приятели се простиха с него на погребението в родното му село Боженица.


Доктор Първанов е роден на 22 ноември 1944-а година.  Той работеше всеотдайно за здравето на хората до последните си дни и даваше ценни съвети на пациентите си дори от болничното си легло в София, където втори инфаркт за последните десет дни отне живота му, съобщава списание "Атлетика".


 Той работеше десетилетия с висококвалифицирани български спортисти, сред които и стотици топ-атлети, както и много олимпийски състезатели от другите спортове. В голяма част от активната си дейност като спортен доктор той беше нещо повече от медицинско лице, а в много случай бе приятел и съветник на големите спортисти и пациентите си.


 Чувството му за хумор и усета му към хората караха пациентите му да направят това, което е най-важно при медински проблем: да повярват в доктора и да се преборят с болестите и контузиите. Докторът се вълнуваше от всички успехи и неуспехи на елитния български спорт.


Той бе част от олимпийските делегации на България на игрите Сочи 2014 и Пьончан 2018, като работеше особено усилено с биатлона и най-добрите ни състезатели.


Първанов, чиято кариера на лекар започва в болницата в Ботевград,  е помагал на много спортисти в последните близо 4 десетилетия, сред тях някои от най-успешните ни лекоатлети. В последните 26 години той бе изцяло отдаден на зимните спортове.


 Д-р Първанов бе женен за Светла, която го дари с две деца – Албена и Тихомир, а през последните години докторът се радваше на внуците си Кристиян, Марина и Максим.


Поклон пред паметта му!