За шести път Българска Фондация Биоразнообразие раздаде Годишните награди за опазване на биоразнообразието. Това е традиционна кампания, чиято идея е да се отличат най-ярките постижения в България, както и да се даде гласност на добрите практики, свързани с опазването на природата, съобщава Българската туристическа камара.


Сред номинираните в категорията "Aктивист за природата" беше и гл.ас. д-р Десислава Алексова – преподавател по международен туризъм в Международното висше бизнес училище,  член на Българската туристическа камара.


Десислава Алексова е подкрепяла всички граждански акции на Коалиция „За да остане природата в България” чрез лично участие и чрез разпространяване на информация за съответните каузи. Използва всеки повод и личните си контакти да популяризира възможностите за устойчив туризъм и проблеми, свързани с опазване на природата в България. Тя е експерт и автор на редица научни разработки в сферата на туризма. 


Десислава Алексова редовно представя Коалицията на различни форуми и изложения, участва във всички протести и учебни пътувания. Особено ценна е работата й със студентите от Международното висше бизнес училище. Като преподавател тя редовно организира срещи на своите възпитаници с експерти и организации. Така студентите имат възможност за практическо реализиране на придобитите теоретични знания.


Конкретен повод за тази номинация е и приносът й за доброто сътрудничество сътрудничеството между Коалиция „За да остане природа в България” и Българска туристическа камара. Разширяването на партньорството на Коалицията с други сектори от обществената дейност е особено важно за постигане на целите на организацията.. Усилията й се увенчаха с подписването на Меморандум за сътрудничество за опазване на природното и културно наследство като основа за развитие на качествен туризъм. Меморандумът бе подписан от природозащитни и туристически организации, както и  от организации за опазване на културното наследство.