Шефът на "ЛукОйл" за България Валентин Златев ще се оттегли от поста си. С такава новина излезе вестник "Уикенд" миналата седмица. Според вестника почетният гражданин на Правец е в конфликт с руските собственици и от година насам не взима важните решения за управлението на капиталите на петролния гигант в страната. Според слух, руските босове имат съмнения в лоялността на българския си партньор. 

От няколко години Златев притежава огромен апартамент в Лондон и се говори, че милионерът ще се премести да живее там. Преди няколко дни бизнесменът продаде фирмата си "Агрима" на "Пепси", като по неофициална информация сделката е била за над 30 милиона евро. От няколко години продадената фирма е основен производител и дистрибутор на безалкохолни напитки за България и Македония. По документи обаче, фирмата се води собственост на бившият кмет на Правец Васил Златев, който е баща на Валентин Златев.

За не разбирателството между руските босове и българина се говори от 2005-та, но връзките на Златев с държавния глава, премиера и министъра на вътрешните работи, са възпирали руснаците да не предприемат официално разследване за неговата дейност. Според вестника българският бос е близък приятел с градоначалника на столицата Бойко Борисов, като двамата дори имат общ бизнес. Охранителната фирма на Борисов "Ипон" отговаря за сигурността на обектите на "Лукойл". Стойността на договора за охрана е за стотици хиляди левове месечно. След като влезе в политиката кметът на София официално напусна "Ипон", но едва ли някой вярва, че той не контролира охранителната фирма, завършва авторът на статията Димитър Златков.