Нарушения на Закона за обществените поръчки, опити за нередности и измами с европейски средства, както и неспазване на ангажименти по подписани договори за обществени поръчки донесоха поредните проблеми за кмета на общината Георги Георгиев. Сигурно цялата общинска администрация тръпне в очакване на скандалните разкрития и поредните санкции.


Управляващият орган по ОП „Регионално развитие, 2007-2013 год.” -  Главна дирекция „Програмиране и регионално развитие”, проверява община Ботевград по подаден сигнал за допуснати нередности при реализацията на проект „Ботевград – привлекателна дестинация за атрактивен културно-исторически, еко и спортно-развлекателен туризъм”.


Ресорният зам.-кмет на общината инж. Красимир Андреев в типичния за него стил прехвърли отговорността по въпроса към своя началник с мотива: „Все пак трябва да спазвате йерархията. Обърнете се най-напред към кмета на общината, той трябва да Ви отговори, а не аз.”.


Опитите да разговаряме с кмета Георги Георгев доведоха до комична ситуация с криминален оттенък. Градоначалникът използна местната полиция и секретарката си като чадър, който да го предпази от журналистическия интерес. Служител на местното полицейско управление отправи предупреждение към нашия репортер, което гласеше: „Търсили сте многократно кмета, предупреждавам Ви да не отправяте заплахи и обиди към него!”. Въпросният служител на реда не се представи, не попита кое е лицето от другата страна на телефона и дори не се поинтересува какво е неговото обяснение по случая. Държавният служител се превърна в своеобразен телефонен бодигард на кмета. Истината е, че разговор между Георги Георгиев и нашия репортер въобще не се проведе преди намесата на полицията. За скандалния случай ще бъде внесена нарочна жалба до ОДМВР – София.


Проблемите със злополучния туристически проект на Община Ботевград започват с изграждането на Историческия музей. Фирмата изпълнител "Европа 7" на разстреляния преди месеци Семко Семков, който бе известен с близките връзки с кмета Георгиев, е допуснала нередности. Инсталирани са съоръжения, които не отговарят на техническата спецификация по проекта. Градоначалникът решава да разпредели вината и финансовата отговорност за наложените санкции от УО на ОПРР върху останалите фирми - изпълнители по проекта. На 12-ти август тази година Георгиев кани фирмите със сключени договори заедно със заместника си инж. Красимир Андреев и казва в пряк текст: „Мене ме санкционираха с едни 160 000 лева. Трябва отнякъде да избия тези пари. Ето защо ще ги взема от вас. Режа ви парите от всеки ваш договор”. Присъстващите управители на дружества възроптали срещу това беззаконие на кмета. Отговорът му бил нагъл: „Ако искате ме съдете. Ще ми свърши и този, и следващият мандат. Пак няма да ме осъдите”.


Присъствалата на срещата Цонка Иванова, координатор на проекта, с огромна уплаха излъга по телефона с твърдението, че не знае за тази среща. Направи се, че не знае нищо и за последвалата проверка заради допуснатите нередности от страна на общината.
Маргарита Кирова, председател на настоятелството на Народно  читалище „Христо Ботев 1884”, също не знаеше за драматичната среща при кмета. Ангажиментите на читалището са били свързани с историческата възстановка  „Последните дни на Иван Шишман” под крепостта Боженишки Урвич. Спектакълът бе част от туристическия проект на Община Ботевград. Според нея фирмите изпълнителки с ангажименти по възстановката са допринесли за успешното й провеждане.


Управителят на фирмата „Студио Златен век” ЕООД Ива Радоева също е присъствала на споменатата среща при кмета. Георгиев е наложил съкращения и на техните два договора за публичност на проекта и за организиране на възстановката. Радоева не се осмели да говори, като се аргументира така: „Във връзка с изпълнението на договора ни с общината ние имаме клаузи за конфиденциалност и не мога да обсъждам подробности.”. Всъщност нейната фирма е възложила режисурата на възстановката на Димитър Шарков – добре известен на ботевградчани като режисьор на всички празнични спектакли в Ботевград. Той сподели, че си е получил възнаграждението, за което е подписал договор с фирмата-възложител в пълен размер. 


Сред участвалите на срещата при кмета на 12-ти август тази година е и Кирил Христосков, ръководител на консорциума от строителни фирми, ангажирани с възстановителни консервационни дейности по крепостта Боженички Урвич и ремонта на часовниковата кула в центъра на града. Христосков бе категоричен:  „На тази среща присъствах и аз. Кметът ни съобщи, че има наложена санкция по проекта и тя се отнася за музея. Георгиев ни уведоми, че управляващият орган на програмата редуцира средствата за изграждане на музея в Ботевград, което ще рефлектира върху средствата, които трябва да получат и другите изпълнители по договорите, сключени с общината. На мен ми каза, че ще ми намали с 30 000 сумата за ремонта на часовниковата кула. Категорично не съм съгласен и не приемам този подход на кмета. Ако действително са редуцирани средства за изграждането на музея, то тогава санкция трябва да търпи фирмата-изпълнител на тази част от проекта, а не да е за сметка на останалите изпълнители, които нямат  вина и вече са си изпълнили задълженията си в рамките на средствата, фиксирани в сключените договори. Между другото, общината не ми е изплатила 160 000 лева за възстановителните работи на крепостта Боженишки Урвич", сподели Кирил Христосков пред наш репортер. Ръководителят на строителния консорциум не скри огорчението си: „Изпълняваме сходни проекти в цяла България, но никога не сме се сблъсквали с такива трудности, както във Вашата община. През цялото време кметът ни даваше наставления как трябва да работим. Поиска от нас да положим асфалт върху еко пътеката до крепостта. Разбира се, не се съгласих, защото не правя компромиси със себе си. Надявам се да си получим парите за свършената работа”, добави той.


Най-скандално е поведението на общинското ръководство към друга фирма - участник в срещата на 12-ти август при кмета Георгиев – „Травъл Медиа Груп” ЕООД. Техен ангажимент по проекта е бил производство и доставка на костюми, декори и озвучителна техника. Управителят на фирмата Владимир Танев с огорчение сподели пред наш репортер: „Вложихме сърцата и душите си в този проект. Сътворихме не костюми, а изкуство. Накрая кметът Георгиев ни се подигра по такъв унизителен начин”.


Танев твърди, че за повече от година Община Ботевград е допуснала редица закононарушения около дейностите по проекта. Най-скандалното от тях е промяна в договора. Фирмата му е била принудена да приеме промяна в текста на договора. Така Община Ботевград грубо е нарушила Закона за обществените поръчки. Това своеволие по всяка вероятност ще доведе до финансови корекции от страна на Управляващия орган на Оперативна програма „Регионално развитие”. Санкцията ще бъде понесена от ботевградските данъкоплатци.


Нарушенията от страна на Община Ботевград и кмета Георгиев не свършват дотук. Градоначалникът, на срещата в кабинета си, заявява намаляване на договора на фирмата на Танев с 60 000 лева. Аргументите – трябва отнякъде да бъдат избити онези глоби заради музея. Танев постига съгласие със зам.-кмета инж. Красимир Андреев и с ръководителя на проекта Цонка Иванова за намаляване обема на работа по подписания вече договор, което да компенсира почти двойното намаляване на финансовите му измерения. Фирмата-изпълнител обаче иска официален документ, който да регламентира промените в договора. Изненадващо за самия Танев кметът Георгиев му изпраща писмо с друго съдържание – няма финансови корекции по договора. Поискано е мнение на юристи и на високопоставени служители от УО на ОПРР. Всички те са единодушни. Трябва да се работи според клаузите на подписания договор, потвърдени в официалното писмо на кмета Георгиев.


На 25-ти септември под крепостта Боженишки Урвич се състоя грандиозният спектакъл под формата на историческа възстановка „Последните дни на Иван Шишман. Кметът Георги Георгиев пред целия си екип лично благодари на Владимир Танев за приноса на фирмата му за провеждането на чудесната постановка. Само часове по-късно финансовата директорка на общината Ненка Йорданова позвънява на Танев, за да го информира, че кметът е наредил на фирмата му да бъде платено по-малко – според уговорката от срещата на 12-ти август. Танев е прям: "Просто не можех да повярвам на ушите си. Останах с впечатление, че кметът и финансовата му директорка са участници в един друг, много по-грозен и скандален спектакъл. Повече от два месеца след това скандално позвъняване кметът Георгиев умишлено и тенденциозно бави окончателното плащане на „Травъл Медиа Груп” ЕООД. Трупат се лихви, които отново ще бъдат платени от ботевградските данъкоплатци. Междувременно хора от екипа на кмета Георгиев намират начин деликатно да се дистанцират от действията на своя началник, като изразяват в лични разговори с Владимир Танев несъгласие с поведението на своя работодател.


Поредицата от скандали и закононарушения, допуснати от кмета Георги Георгиев и хора от екипа му, дават разумно обяснение за криенето му в последните дни от нашия репортер. Паниката на хората в общината около разкритията потвърждава общото настроение около започната проверка на целия туристически проект от страна на УО на ОПРР. Няма как нещата да се разминат и с проверка на общината за измами с европейски средства. Преди няколко дни Джовани Кеслер, шеф на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ каза пред своите домакини в София: „Случаите на измами в България ще бъдат разследвани, разкрити и санкционирани”. Община Ботевград за съжаление ще попадне и в този негативен списък.