От  24 до 26 ноември 2014г. в Братислава, Словакия, се  проведе 17-ти Международен панаир на Учебно-тренировъчните фирми. Във форума участва „МИГ МИГ” ООД  при Професионална гимназия по техника и мениджмънт ”Христо Ботев” - Ботевград.


Международният панаир на тренировъчните фирми популяризира идеята за тренировъчните предприятия (те са виртуални и не работят с реални пари и стоки, но практикуват всички дейности, съществуващи в една реална работна среда). Така се демонстрира на живо метода за интегрирано обучение по икономика, информационни технологии, бизнес комуникации, работа в екип, професионално обслужване на клиенти, работа с документи на чужд език и т.н.  


По време на изложението мениджърите на тренировъчните предприятия имаха възможност публично да представят своята дейност, да водят директни търговски преговори и да сключват сделки, взаимно да се опознаят и да установят лични контакти, спазвайки правилата на Световната мрежа EUROPEN PENInternational.


Тази година на изложението присъстваха 71 учебно-тренировъчни фирми от седем държави - Словакия, Италия, Финландия, Словения, Чехия, Румъния и България. Фирма „МИГ МИГ” бе единствен представител на нашата страна. Особен бе интересът към фирмата от Кения, която работи в сътрудничество с учебна фирма от Словакия. Представители от реалния бизнес, професионални гимназии и университети от цяла Словакия присъстваха на панаира, като представяха специалностите, по които се обучават и проектите, по които работят съвместно с други гимназии, по-малки ученици или университети.


Основни спонсори на Международния панаир бяха Майкрософт и Метро. 


„По време на работните ни дни тук имах възможността публично да представя себе си и фирмата, в която работя, да приложа знанията си на практика и се уверя, че чудесно се справям, да преживея невероятни емоции, вълнуващи запознанства с чуждите конкуренти, да сключвам сделки с тях, да оформям документи – сподели Вероника Кирилова, счетоводител на фирма „МИГ МИГ“. -За себе си разбрах много нови неща и осъзнах наистина, че тренингът и работата с документите е най-добрият учител. Притеснения, работа и умора вървяха ръка за ръка, но въпреки това преживяването е незабравимо. Нашата фирма се занимава с търговия на едро и дребно с леки и лекотоварни автомобили, техническо обслужване и ремонт на автомобила. Екип в състав Преслав Тодоров, Йоана Лалинска, Вероника Кирилова, Магдалена Петрова, Диана Иванова, Виктор Миланов, Теодор Коловски, Делян Николов – ентусиазирани професионалисти в областта, представи фирмата на изложението в Братислава. Интересно бе, че панаирът привлече интереса на цялата общественост на града и региона. Фирмите се презентираха от служителите си. Жури и оценители на представянето на фирмите бяха представители на Министерството на образованието, реалния бизнес, ученици и граждани, които попълваха специални анкетни карти, интервюираха служителите на фирмата и наблюдаваха работния процес", допълни Вероника.


На специална церемония бяха връчени награди в няколко категории - комплексно представяне на фирма, най-добър каталог, най-добър щанд, най-добро презентиране, най-добро лого, най-добър лозунг.


„МИГ МИГ“ спечели 5-то място за най-добър каталог. "Радостта ни бе неописуема, тъй като конкуренцията бе на изключително високо ниво - университетски представители и професионални гимназии. Щастливи сме и се гордеем, че получихме диплом, сертификат и купа – споделиха ботевградските участници. -Благодарим на ръководството на училището ни и на спонсорите, че ни дадоха шанс и възможност да можем да посетим това изложение. Благодарим и на ръководителите ни, които ни вдъхнаха увереност, че можем да победим. Без тях нямаше да се справим“, казаха още учениците.


http://pgtm.bot.bg/