В навечерието на 105-ата годишнина от рождението на поета Никола Вапцаров, ботевградското училище, носещо неговото име, чества своя патронен празник. Тържественият спектакъл се състоя тази вечер в големия салон на читалище „Христо Ботев”. Събитието започна с рецитал по стихове на Вапцаров. На сцената бяха пресъздадени последните дни от живота на поета.


В последвалата делова част директорът на учебното заведение -  Петя Кочкова произнесе поздравително слово към учителите и учениците. „Годините се трупат, но Никола Вапцаров ще остане завинаги в историята, ще остане в умовете и сърцата на всички българи. Ние сме горди, че нашето училище носи неговото име. Това, което той ни завещава, е да бъдем оптимисти, да се трудим, да бъдем неуморни и да вярваме, че нещата зависят от нас. Пожелавам на нашите ученици достойно да следват заветите на Вапцаров!”, каза в словото си г-жа Кочкова. Тя връчи почетни плакети на изявени  бивши и настоящи учители, сред които:  Парескава Ботева, Павлина Ненкова, Ангелина Стоянова – помощник-директор по учебната дейност в прогимназиален етап, Геновева Божкова, Бисерка Петкова, Катя Христова, Татяна Цонкова, Тошка Йончева, Даниела Георгиева, Нели Радославова.


Петя Кочкова удостои с грамоти всички ученици, които от началото на годината до момента са завоювали успехи в международни, национални и общински надпревари.


По повод патронния празник на училището поздрав към учениците и учителите отправи Мила Манчева – началник на Регионален инспекторат – София регион. Тя им пожела да бъдат здрави, успешни и да вървят винаги напред. „Вълнуваме се всички, защото днес празнува едно от най-добрите училища на Софийска област, училището – еталон. Ето защо съм изключително горда да поздравя г-жа Кочкова, да й пожелая да бъде все така упорита, да вярва в утрешния ден, да предава тази своя вяра на колегите си”, каза Мила Манчева.


Към поздравленията се присъедини и кметът Георги Георгиев. Той каза, че училище „Вапцаров” не е едно от най-добрите, а най-доброто училище в Софийска област, като изтъкна, че неговите възпитаници печелят не само надпревари, свързани с учебните дисциплини, но се изявяват и като добри музиканти, танцьори, мажоретки, певци. Той пожела на учениците и учителите да вървят с вапцаровска вяра напред.
ОУ „Н.Й.Вапцаров” получи поздравителни адреси от председателя на ОбС Йорданка Лалчева, която също бе сред гостите, от директори на училища, езиков център „Марконис” и други.
Празничната програма продължи с изяви на талантливите ученици на ОУ „Н. Й. Вапцаров”.