Тържествата на 2 юни и честването на патронния празник на ОУ”Христо Ботев” в Лопян са предшествани от поредица мероприятия, започнали с честванията на Светите братя Кирил и Методий на 24 май. Тогава са отчетени резултатите от едногодишната учебно-възпитателна дейност в училището.
На 31 май в училището е проведен годишен изпит за децата от І до ІV клас. Познато, нали – „Радини вълнения” от „Под игото” на Иван Вазов. Само че в съвременен вариант.
Идеята как да се направи самото препитване е заимствана от предаването „Това го знае всяко хлапе”. И няма нищо общо с изпитите за учениците от ІV клас, който беше проведен в цялата страна.
На същата дата са представени и две драматизации: „Дядо и ряпа” и „Червената шапчица” пред пристигналите в училището представители на американската общност в страната от Сдружението „Приятели на Лопян”.
Групата американци са присъствали и на годишния изпит на учениците от началния курс.
По оригинален начин е преминало и самото честване на Деня на Ботев и на падналите за свободата на Родината.
Рециталът от учениците, словото на директорката на училището Мила Манчева и тържествената проверка са извършени на обяд пред паметника на Никола Михайлов. И когато след последното име от възпоменателния списък на падналите за Родината учениците полагат венец пред паметника, прозвучава сирената от кметството. И триминутно мълчание!
Наистина тържествен миг, с грандиозно изживяване на идеята на празника - преклонение и почит към Христо Ботев и загиналите българи във вековните борби за нашата свобода.