На 18 декември Дядо Коледа зарадва малчуганите в ЦДГ ,,Звънче‘‘ и ЦДГ ,,Слънчице‘‘. Детските градини бяха изпълнени с весел, детски глъч и необуздани емоции. Всички деца с трепет очакваха добрия Дядо Коледа, който донесе пълни чували с подаръци.
Белобрадият старец пристигна първо в ЦДГ ,,Звънче‘‘, а децата от подготвителната група с госпожи Цветанка Кръстева и Иванка Лазарова, представиха тематична коледна програма. По-големите дечица от градината показаха, че добре познават българските традиции и обичаи. Те разиграха сценка, в която семейството се подготвя за Бъдни вечер и посреща Коледа.
Старият стопанин на къщата подготвя бъдника, по който се предсказва каква ще бъде годината. Стопанките на къщата пък се суетят около празничната трапеза, наредена само с постни ястия, които децата знаят, че трябва да бъдат нечетен брой. През това време децата в семейството украсиха и коледната елха, която озари техния дом. След всички тези приготовления децата, участващи в сценката се наредиха около масата, а най-възрастният в къщата разчупи погачата, като преди да раздаде по парче хляб на всеки от семейството, първия къс остави пред иконата на Света Богородица – закрилница на семейството и дома. Децата показаха, че отлично познават обичаите, характерни за най-светлия християнски празник Рождество Христово.
Докато цялото семейство се бе наредило около богато-наредената трапеза, малки, красиви снежинки танцуваха около тях и направиха Коледата наистина вълшебна. След техния изящен танц в къщата пристигнаха и други гости. Семейството посрещна драги коледари, на които дариха по един кравай, а те поздравиха домакините с коледарски песни и танци, като пожелаха здравето и благополучието да не напускат този дом.
На финала дойде и най-дългоочакваният миг, в който на вратата се показа добрият Дядо Коледа с пълен чувал с подаръци, а децата - радващи му се от все сърце, го засипаха с топли прегръдки.
Дядо Коледа не пропусна и послушните деца от ЦДГ ,,Слънчице‘‘, които с нетърпение очакваха своите подаръци, защото знаеха, че много са слушали през годината. Но преди да получат своите подаръци, те зарадваха добрия гостенин с чудно коледно тържество, в което се включиха малчуганите от всички групи. С омайни танци се представиха приказните коледни феи, а закачливо около Дядо Коледа и малката Снежанка танцуваха работливите джуджета. Децата от по-голямата група пък го посрещнаха с голямо българско хоро, на което се залови и самият Дядо Коледа. Най-голямо вълнение се четеше в погледите на дечицата от първа група, които изпълниха игрива песен за малкия врабец, който дори и през студената зима не напуска нашата страна.
Разбира се, на Коледа не може и без коледари. Хубави коледарски песни и танци изпълниха децата от трета група, които пожелаха на всички присъстващи здраве, плодородна година и благополучие във всеки дом.
След тази толкова богата програма, дойде ред и на Дядо Коледа да извади подаръците от големия чувал и да зарадва добрите деца.
Гости на тържествата в детските градини бяха госпожа Росица Христова – заместник-кмет на Община Етрополе и госпожа Росица Иванова – главен инспектор ,,ПКВ‘‘. На двата колектива на ЦДГ ,,Звънче‘‘ и ЦДГ ,,Слънчице‘‘ и на всички деца, г-жа Христова пожела да се радват на здраве, късмет и благополучие, а Новата 2015 година да бъде по-добра. Всички деца получиха коледни лакомства от община Етрополе.
Коледни пожелания към гостите, към своите екипи и обичаните от тях деца, отправиха и директорите на двете детски градини – госпожа Цветелина Маринова и госпожа Павлина Златарева.
Община Етрополе