Обществено обсъждане на проектобюджета на Община Ботевград за тази година се състоя вчера в малкия салон на читалище „Христо Ботев”. Повечето от присъстващите бяха служители на общинската администрация.


Начало на общественото обсъждане даде кметът Георги Георгиев. По негови думи проектобюджетът за настоящата година ще реши редица социални и битови проблеми в Община Ботевград. „За пореден път не се ограничаваме само с държавната субсидия, която е около 12 милиона лева. Представяме бюджет, който възлиза на около 30 милиона лева. Ще ходим, ще чукаме по врати на министерства, ще се борим да печелим програми с европейско финансиране, за да решим по-голяма част от социалните и битовите проблеми на хората. Ние не само запазваме социалната програма, която стана традиция през последните няколко години, но дори я разширяваме. И тази година в бюджета са предвидени повече от 1 300 000 лева за решаване на социални проблеми”, каза Георги Георгиев. По-натам в изказването си той подчерта, че близо 5 000 000 лева ще бъдат заделени за решаване на битови проблеми на населението на общината.

Своета становище по проектобюджета изрази общинският съветник Филип Филипов. Според него предложението е съобразено с нуждите на хората. Филип Филипов изрази мнение, че общественото обсъждане не е организирано във време, удобно за работещите ботевградчани. След това той направи следните предложения: да се заделят средства за: привеждане на съществуващите детски площадки в съответствие с изискванията в законовите разпоредби; подмяна на изкуствените неравности за ограничаване на скоростта; ремонт на поликлиниката, където се намират кабинетите на джипитата и лекарите-специалисти. Последното предложение съветникът аргументира така: „Сградата е в окаяно състояние. Покривът тече, в коридорите липсват пейки, студено е. Да, лекарите стопанисват тази сграда, но те не са собственици. Сградата е общинска. Може би наемите, които те заплащат, трябва да отидат за привеждане на поликлиниката в по-добър вид.”. Филип Филипов даде пример с поликлиниките в Етрополе и Правец. Той препоръча да се направи анализ за това на кои улици най-често стават водопроводни аварии и най-напред там да се извърши подменя на водопровода и канализацията. Съветникът  предложи още да бъде завишена сумата от 5 000 лева за стимулиране на даровити деца.

Съветничката Мариана Босовска изказа несъгласие с размера на средствата, предвидени за  Врачеш. „Най-голямото село в общината, с най-много жители и най-много гласоподаватели, остава с най-малък бюджет. На финала на нашия мандат ми се струва, че много от обещанията, които дадохме, ще останат неизпълнени”, каза тя и допълни:  „Центърът на селото няма добър вид, тротоарите също, уличните платна ще останат неасфалтирани.”. За пореден път съветничката постави въпроса за ремонт на детската градина в селото. „За четвърти път я слагаме в бюджета. Най-напред се предвиждаха средства по фонд „Козлодуй”, после по друга фонд. Тази година я залагаме в друга графа – детската градина ще бъде ремонтирана, след като се осигурят средства от продажба на нефинансови активи. Притеснявам се, че ако не се случат тези продажби, няма да има средства за детската градина, а тя има крещяща нужда от ремонт. Защото в тези условията, при които се отглеждат сега моите внуци, преди повече от 30 години се отглеждани моите деца”, каза съветничката.

Общинският съветник Цветан Цолов определи бюджета като „оптимистичен, но не изпълним”. Той подчерта, че от селата най-много средства се предвиждат за Новачене, което, по негови думи, не е редно. Освен това канализация и нов водопровод се изграждат предимно в селата, а не в Ботевград, където населението е най-многобройно. Цолов заяви, че е категорично против средствата за реконструкция на градския парк да са от собствени средства на общината и предложи те да бъдат осигурени по европейска програма. „Доста хубаво е, че в бюджета се предвиждат 1 300 000 лева за социални дейности. Ние отпускаме средства за издръжка на младежкия духов оркестър, но те нямат инструменти, на които да свирят. Защото нито една докладна за отпускане на средства за закупуване на инструменти не е изпълнена”, обяви съветникът. Също така той изрази подозрения, че „с този амбициозен социален бюджет започва предизборната кампания.  „Миналата година предложихме да се дадат пари на пенсионерите, но не се дадоха, защото нямаше избори и нямаше кандидати. Съгласен съм да се дадат пари на пенсионерите, но за Коледа, а не за Великден”, предложи съветникът.

В отговор на Цветан Цолов, кметът заяви, че реконструкцията на градския парк е последното обещание към ботевградчани, което трябва да изпълни през този мандат. Той подчерта, че ще разчита на собствени средства на общината, тъй като новият програмен период все още не е стартирал. Относно еднократната помощ за пенсионери, Георгиев заяви: „Предлагате, но не казвате откъде ще дойдат парите. А аз сега мога да кажа откъде.”.

Притесненията на Мариана Босовска, че средствата за Врачеш не са достатъчни, кметът се опита да разсее с думите: „За Врачеш може да се притеснявате, ако минат изборите тази година и видите, че Георги Георгиев не се е кандидатирал за кмет или не е спечелил изборите. Тогава ще се върнат онези времена, когато имахте и втори секретар, и трети секретар, и един куп началници, но въпреки това  във Вречеш не ходеше нито един лев. Иначе, ако аз спечеля изборите, каквото и да пише в бюджета, Врачеш е бил най-отпред винаги, и то по една единствена причина – не че храня някаква особена любов към врачежани, а че във Врачеш в течение на годините, като се връщам 30 години назад, се е инвестирало най-малко.”. Георгиев подчерта, че през последните 11 години за благоустрояване на селото са разходвани над 10 милиона лева.

В хода на общественото обсъждане Георги Георгиев обясни, че в бюджета са предвидени 100 000 лева за обезопасяване на съществуващите детски площадки.

В отговор на предложение на Митко Диков, кметът  Георгиев съобщи, че за преасфалтиране на участък от булеварда – от кръстовището на болницата до кръстовището при ДАП-а, са предвидени около 190 000 лева.

Проектобюджетът за тази година и кметът Георги Георгиев получиха похвала от Цветан Николов – председател на местната структура на Съюза на ветераните от войната. Възрастният мъж каза, че повече от 80 на сто от жителите на общината одобряват работата на градоначалника и ще го подкрепят, ако отново се кандидатира за кмет на Ботевград.