От началото на учебната година аз и моите ученици станахме част от eTwinning проект „България в 100 магнита”. Участвуват още 18 училища на територията на страната.
Как  се случва всичко?
Всички партньори в проекта трябва да съберат 100 сувенирни магнита от различни краища на България и с тях да изградят магнитна карта на родината.
Събирането на магнитите може да стане по различени начини:по време на екскурзии с учебна цел,  по време на семейни екскурзии или почивки, чрез кореспонденция с ученици от други градове и райони на България/най- вълнуващата част от проекта за сега!/
Учениците изпращат магнитчета с писма до партньорите и до свои връстници от цялата страна, като разказват за своя роден град или местата, от които са сувенирите.
Участниците могат и сами да изработят магнит за родния си край, ако за него няма такъв.
Цели на проекта:
1. Да опознаят географията и историята на България по един забавен и непринуден начин.
2. Да опознаят родния край и географската генеология на своя произход, разказвайки и пишейки за това.
3. Да развият своите речеви и комуникативни умения - писмени и устни.
4. Да се формират дигитални компетентности (работа с карта, редактори на изображения, текстови редактори, презентационни умения, работа с аудио и видео редактори и др)
5. Да се развие творческия потенциал на учениците и трудови умения (сръчност).
6. Да се формира предприемаческо мислене и гражданска култура.
7. Да се възпитат в дух на толерантност, уважение, сътрудничество, взаимопомощ, съпричастност и солидарност.
8. Да се възпита у тях любов към Родината, изразяваща се в уважение към природните богатства, историческото наследство и всички
Очаквани резултати:
1.Изграждане на магнитна карта на България, която да подпомогне на учениците по-лесно да се ориентират в географската карта и по един непринуден и забавен начин да запомнят географските области, посоките и разположението на българските градове и села.
2.У учениците да се формира интерес и отговорно отношение към природните богатства на родината, да се възпита чувство за национална гордост, мултиетническа и религиозна толерантност.
3.Да обогатят своя речник и развият умения за писмено и устно общуване. Да изградят навици за спазване на етикета при общуване в реална обстановка и нетикет при общуване в Интернет.
4.Да се развие творческия им потенциал и предприемаческия дух, чрез създаване на собствени продукти - магнити, картички, дипляни и др.
5.Да се развие тяхната сръчност и моторика, да им се създадат трудови и хигиенни навици.
6.Да се създадат нови и трайни партньорства и приятелства, както между учениците, така и между класовете и училищата на България.
За текущите мероприятия по проекта можете да прочетете на страниците на eTwinning /ако сте регистриран член/ или на страницата  Магнитомания в учителския ми блог Класна стая на Петя Георгиева.
Благодаря за отделеното време! Очакваме нови приятели на „България в 100 магнита”!


Текст: Петя Георгиева