Българският национален отбор допусна трета поредна грешка и не успя да намери място във втората фаза на квалификациите за световното първенство в Япония, Индонезия и Филипините през 2023 година. Селекцията на Росен Барчовски отстъпи драматично пред тима на Босна и Херцеговина със 73-76 в среща от последния шести кръг от група F, изиграна в зала „Мирза Делибашич“, Сараево. Българите демонстрираха страхотен характер през целия мач и получиха  възможност да спечелят с 10 или повече точки, за да се промъкнат напред в пресявките, но в последната част част не издържаха, а във финалните акорди тройка на Джанан Муса уби напълно техните мечти.


 Ситуацията за „лъвовете“ се оказа още по-сложна, тъй като преди началото на двубоя стана ясно, че Александър Везенков и Станимир Маринов отпаднаха от групата заради здравословни причини. Освен това в хода на мача контузия в глезена получи и Йордан Минчев, който не успя да се завърне в игра.


 По този начин „лъвовете“ финишираха на четвъртото последно място с една победа и пет загуби. От своя страна играчите на Адис Бечирагич завършиха с два успеха и четири поражения, което им отрежда третата позиция в крайното класиране и продължаване в следващия етап на пресявките.


Дий Бост нямаше спиране за българите със своите 24 точки и 5 борби, които допълни с 6 точни шута зад дъгата. Чавдар Костов се отчете с 15 и 6 овладени под двата ринга топки, Димитър Димитров реализира 14.


 Миралем Халиловч даде тон на победителите с 16 точки и 8 борби. Александър Лазич се разписа с 13, Джанан Муса завърши с 13 и 6 асистенции. Един Атич регистрира 12 и 7 овладени под двата коша топки, Джон Роберсън вкара 11.