Приемането на Стратегията за съдебната реформа ще върне доверието на хората в съдебната система. Правосъдието е основа на държавата, а реформата в съдебната система е важен знак и към европейските ни партньори, и към презатлантическите, и дори към източните ни партньори. Това каза от трибуната на парламента днес Димитър Делчев, народен представител от Реформаторски блок (ДБГ) и член на Правната комисия.

 По думите му, Стратегията включва много повече от визия за функционирането на ВСС, дава посоката на общата политика и ще бъде моторът на реформите. Обиколете си районите и питайте хората, аз съм го направил – всички искат съдебната реформа и настояват за промени, които гарантират справедливостта. Такива промени и то тежки, структурни, трябва да се случаи в прокуратурата, ВСС и съда, категоричен бе Димитър Делчев.

 Според него това е първият стратегически документ, който анализира важни аспекти като юридическото образование например и предлага конкретни мерки. Предлагат се и редица финансови мерки, като изясняване на бюджетната процедура, организационни мерки, свързани с ролята на общото събрание в съдилищата, както и технически способи като въвеждането на електронното правосъдие, аргументира се Делчев.