В Спешна помощ - Ботевград е разпространена декларация, с която екипът на филиала подкрепя ресорния си министър д-р Петър Москов. Това стана ясно от репортаж, излъчен в снощната емисия „Новини” на кабелна телевизия „Ботевград”.


„Подкрепям министъра, защото за първи път се случва министър да защити подчинените си”, заяви пред репортер на медията д-р Ирена Маринова, която в края на миналата година бе бита от мъж от ромския етнос. Това се случи по време на изпълнение на служебните й ангажименти в село Врачеш.


По-нататък в интервюто д-р Маринова казва, че министър Москов е първият министър, който реагира и дава гласност на случаите на нападения над лекари от филиалите на Спешна помощ в страната. 


След нападението над д-р Маринова здравният министър лично дойде в Ботевград, извини се за условията, при които са принудени да работят спешните медици и изрази пълната си подкрепа към тях.


Министър Москов обяви, че 80 на сто от нападенията над лекари от Спешна помощ са извършени от роми. От Движението за права и свободи определиха изказването му като „ксенофобско” и му поискаха оставката.


ДПС иска оставката на министър Москов не заради здравната реформа и не заради професионалните решения на министъра, защото все още не сме видели такива. Това каза лидерът на ДПС Лютви Местан по време на днешния брифинг в Народното събрание, съобщава Агенция „Фокус“. „Въпросът въобще не е кой и защо стои зад здравната реформа и професионалните решения на министър Москов. Въпросът е кой и защо стой зад ксенофобските позиции на министър Москов, изразен с език на омразата и това е мотивът на ДПС за оставата му“, поясни Местан.