Мълчалив протест заради искането за референдум за изборните правила се провежда в триъгълника на властта.

Близо 30 души дойдоха да подкрепят проф. Георги Близнашки в символичната му съпротива срещу Комисията за работа с гражданското общество. Според Близнашки в момента комисията провежда и обсъжда темата за референдума, без да покани неговите инициатори.
Близнашки припомни, че активистите на Инициативния комитет за провеждане на национален референдум за изборна реформа са внесли близо 570 000 подписа в подкрепа на настояването си.

Добре известно е, че представителите на мнозинството се страхуват от този референдум и ще направят всичко възможно да осуетят неговото провеждане. Тази позиция зае Близнашки, като отбеляза, че в комисията явно се страхуват от всеки глас на разум.

Оказа се, че вече е внесена искова молба за обжалване отказа на парламентарния шеф Михаил Миков да позволи на инициаторите да отстранят нередностите в подписката си.
Припомняме, при проверката в ГРАО бяха открити голям брой нередности, които смъкнаха бройката на подписката под изискуемите 500 хиляди подписа.

По думите му е възможно комисията да не отхвърли искането на Инициативния комитет, но е малко вероятно. Според преподавателя по конституционно право близо 60-80% от българите подкрепят идеята за референдум с подобна тема.

Големият протест предстои, ако Народното събрание реши, че няма нужда от референдум, че може да неглижира волята на близо половин милион български граждани.
Тогава ще призовем всички да излязат на улицата, но все пак да се надяваме, че ще се прояви благоразумие от страна на народното представителство и референдум в крайна сметка ще има, обяви Близнашки.

Междувременно зам.-шефът на парламента Мая Манолова, по време на заседанието на въпросната комисия, течащо в централната сграда на НС, коментира обвиненията на мълчаливия протест, че нямат достъп до днешното заседание - „Тези врати са отворени за всеки гражданин, който желае да направи конкретни предложения".