Дунав Русе с убедителен успех у дома в 13 кръг на А група


Чавдар Троян спечели седма поредна победа в мъжката А група. Тимът на Лъчезр Диков се наложи като гост на Академик София със 79-72, след като водеше през целия мач. Домакините от Правец не успяха да поведат нито веднъж в срещата, а едва в края стопиха разликата на 4 точки, но гостите удържаха победата до край. Така до момента Чавдар заемат трето място, след като Академик Пловдив излезе с точка напред, с актив 9-3, а Академик са шести със седем победи и пет загуби. В следващия кръг Чавдар посреща Академик Пловдив, а тимът на Иван Коцев гостува на съименника си от Благоевград.


Гостите от Чавдар започнаха силно мача като още в първата част поведоха убедително с 14-5. Последваха оспорвани минути и след 10 минути те имаха аванс от 9 точки при 28-19. В началото на втория период домакините стопиха изоставането си, а Чавдар допуснаха доста грешки. В края обаче гостите отново затегнаха защита и си върнаха преднината от 12 точки на почивката. Гостите продължиха да доминират на терена и през третия период и въпреки опитите на Академик София, момчетата от Троян запазиха двуцифрена преднина. В средата на последната част домакините стопиха пасива си за първи път на 4 точки  при 64-68., но тройка на Любомир Лилов отново върна Троян в мача. До края Чавдар отново увеличиха аванс и удържаха победата си.


Кристиян Кръстев бе най-резултатен за победата на Чавдар като завърши с 24 точки и 9 борби. Любомир Лилов също игра силно като отбеляза 20 точки и овладя 8 борби, а Ценко Наков записа 12 точки.


За Академик София Николай Грозев бе най-полезен с дабъл-дабъл от 29 точки и 13 борби, а с 11 се отчете Александър Илиев.


В друг мач от 13 кръг на А група Дунав Русе победи убедително Видабаскет. Русенци се наложиха като домакин със 112- 53 като водеха значително през целия двубой. Това е осма победа за тях, като земат  пето място с актив 8-4, а видинчани са седми с актив 7-5. В следващия кръг Русе гостува на Делфин, а Видин почиват.


Мачът започна доста оспорвано и с голяма резултатност и за двата отбора. След първата част домакините измъкнаха минимален аванс от 5 точки. Русенци обаче изиграха много силна втора четвърт, в която вкараха цели 32 точки срещу 13 на съперника и направиха разликата на почивката вече над 20 точки. През второто полувреме домакините задържаха преднина като постепенно увеличаваха аванса си. След третата част той бе близо 40 точки и до края мачът просто се доиграваше.


Въпреки загубата момчетата от Видин са истински герои и заслужават поощрение. Тимът на Видабаскет бе пред закриване и разбра, че може да пътува за мача часове преди срещата. Момчетата на Видин пристигнаха за мача в Русе с влак и след дългото и изморително пътуване изиграха срещата си. Най-хубавото в случая, е че отборът се спаси от разпадане благодарение на бившия баскетболист и депутат Вили Лилков, който осигури известно финансиране и спаси отбора.


Шест човека от Дунав Русе завършиха с двуцифрен точков aктив. Най-резултатен за победата беше Васил Михайлов с дабъл-дабъл от 23 точки и 12 броби. 21 реализира Евгени Хаджирусев, а Филип Самуилович записа 17 точки и 9 асистенции. Капитанът Герасим Николов записа 15 точки, а по 14 отбелязаха Николай Николов и Лъчезар Радев, който овладя и 13 борби.


За Видабаскет най-резултатен беше Радослав Колев с 14 точки, а 13 записа капитанът Теодор Киров.