Поставеният под номер 1 в схемата Роджър Федерер (Швейцария) се класира за финалния мач на Откритото първенство на Франция по тенис.

На полуфиналите номер 1 в света спечели трудно с 6:2, 5:7, 6:3, 7:5 срещу представителя на домакините Гаел Монфис. Монфис спаси два мачбола в четвъртия сет, но Федерер все пак стигна до победата след повече от 3 часа.

На финала швейцарецът, който преследва своята първа титла на „Ролан Гарос”, за трета поредна година ще срещне испанеца Рафаел Надал.

Номер 1 в света спечели първия сет с 6:2 само за 31 минути, демонстрира множество брилянтни отигравания, но в същото време допусна и множество непредизвикани грешки.

Роджър Федерер позволи на Монфис да спечели втория сет със 7:5, но след това показа отлична игра на мрежата, която принуди представителя на домакините да играе от основната линия.

Монфис, номер 59 в световната ранглиста, пропусна възможността да остане в историята като първият французин, спечелил "Ролан Гарос" след Яник Ноа през 1983 година.

„С Рафаел Надал изиграхме два брилянтни мача в Хамбург и в Монте Карло. Винаги е удоволствие да се изправя срещу него”, заяви Федерер след полуфиналния мач.