Eвропейската служба за борба с измамите ОЛАФ е започнала проверка на сигнал за нередности, измами и злоупотреби с бюджетни средства, включително и със средства на Европейския съюз, за допуснати нарушения на ЗОП и на българското законодателство от страна на Община Ботевград. Сигналът е във връзка с действия и бездействия от страна на на кмета на общината по проект „Ботевград – привлекателна дестинация за атрактивен културно-исторически, еко и спортно-развлекателен туризъм”. 


Европейската институция е завела под идентификационен номер OF/2015/0082 жалбата на Травъл Медиа Груп ЕООД. Фирмата от София е изпълнила дейностите си по договор с Община Ботевград предмет: „Доставка на костюми и декори па публичност на атракция „Последните дни на Иван Шишман”. По инициатива на кмета на Ботевград е направена промяна в предварителния договор, като фирмата изпълнител е била изнудвана да приеме тези промени със заплахата че договора няма да бъде подписан. През август миналата година всички фирми с договори по туристическия проект са били изнудвани на среща с кмета доброволно да се съгласят да бъдат намалени сумите по подписаните вече договори.


Напомняме ви, че в Управляващия орган на Оперативна програма „Регионално развитие” са констатирани вече четири различни нередности по проекта на Община Ботевград, като са наложени три финансови корекции. Всеки момент предстои да бъде обявена четвърта такава корекция. Според правилата за работа с европейските фондове бенефициентите заплащат финансовите корекции със собствени средства. Това означава, че кметът ще трябва да плати глобите от общинския бюджет, тоест с парите на ботевградските данъкоплатци.


В края на миналата година от Брюксел дойде вестта, че Европейската комисия в лицето на Генерална дирекция „Регионална политика” също е започнала разследване на неправомерните действия на кмета на Ботевград.


В България множество други институции в момента също се занимават с туристическия проект на Община Ботевград. Задействана е Дирекция „Защита на финансовите интереси на Европейския съюз в Министерството на външните работи, както и Агенция Държавна финансова инспекция. Три парламентарни комисии в момента също извършват разследване около споменатите скандални действия,  извършени от кмета на Ботевград. По поръчка на Окръжна прокуратура София ОДМВР- София област също извършва проверка. По наша информация кметът Георгиев вече веднъж е успял да се скрие от разследващите полицаи.


Стартиралата проверка от ОЛАФ нарежда Община Ботевград сред общините с фрапиращи нарушения в работата с европейски фондове. Преди около два месеца  Джовани Кеслер, шеф на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ каза пред своите домакини в София: „Случаите на измами в България ще бъдат разследвани, разкрити и санкционирани”. Община Ботевград за съжаление попадна и в този негативен списък.