Районна прокуратура отказа да образува досъдебно производство по жалбата на журналиста от СКАТ Венцислав Тоцев срещу общинския съветник от ГЕРБ – Ботевград Николай Велков.


„От материалите по преписката не се установяват данни, от които да е видно, че извършеното от страна на Велков деяние съдържа необходимите признаци от обективна и субективна страна, за да бъде квалифицирано като престъпление по член 325, ал.1 НК с необходимата за това степен на обществена опасност”, се казва в постановлението, подписано от зам.районен прокурор Дарин Лаков.


В постановлението се посочва, че в хода на проверката са били разпитани трима общински съветници. Маргарита Кирова и Йорданка Лалчева са обяснили, че не са били свидетели на случая. Йордан Йорданов е подкрепил изложените от Велков твърдения, че „…с поведението си журналистът го изненадал неприятно, като се държал нахално и го притиснал до стената на помещението, поставяйки микрофон в лицето му”. 


Силно недоумение в случая предизвиква разминаването между две дати, което подсказва за предрешен край. Постановлението на Районна прокуратура е било изготвено на 2 февруари, а официалното искане на Районно управление – Ботевград до телевизия СКАТ за предоставяне на видеоматериала, който отново публикуваме, е от 3 февруари.


Постановлението на Районна прокуратура подлежи на обжалване по реда на чл. 213, ал.2 от НПК.


Припомняме: На 29 януари журналистът от телевизия СКАТ Венцислав Тоцев е подал жалба в РУ-Ботевград срещу общинския съветник Николай Велков. След преустановяване на заседанието на ОбС - Ботевград в малкия салон на читалище „Христо Ботев”, Тоцев се отправил към него за интервю. Вместо да отговори на зададените въпроси, Велков започнал да бута журналиста и го заплашил с думите: „Изчезвай оттук, че ще ти зашия шамар.”. След това общинският съветник издърпал микрофона от ръцете на Венцислав Тоцев. Журналистът незабавно подал сигнал на телефон 112.