Позицията на Младежката организация на БСП София област е предоставена на медиите за публикуване. Тя гласи: 


ПОЗИЦИЯ

На МО в БСП София област


Открити бяха сериозни нарушения по изпълнението на проект „Подкрепа за достоен живот” от страна на ръководството на община Ботевград. След подадени сигнали от ангажираните по програмата, направихме справка, от която става ясно, че кметът на община Ботевград не е изпълнил условията по проекта, с което е лишил 77-те лични асистенти от възнаграждения от 1 декември 2014 г. до момента.


В писмо, изпратено до кметовете на общини, партньори по този проект, става ясно, че е необходимо всяка община(район) да осигури собствен финансов ресурс за изплащане на начислените възнаграждения и осигуровки на личните асистенти за месеците ноември и декември 2014 г.


Община Ботевград е заявила липса на ресурс за изплащане на възнагражденията за м. ноември. В отговор от държавата й е преведен необходимият ресурс за покриване на разходите за съответния месец.


В писмото е посочено, че Начислените и изплатени от всеки партньор (община) средства за възнаграждения и осигуровки на личните асистенти за месеците ноември и декември 2014 г., както и на членовете на екипа за месеците ноември и декември 2014 и януари 2015 г., ще могат да бъдат преведени на партньорите след окончателно отчитане на проекта.


Всички общини в областта са възстановили личните асистенти на работа още в началото на януари 2015 г. и са спазили изискванията и препоръките на МТСП.  Всички те са уведомени, че в общинските бюджети за 2015 г. са предвидени нужните средства за заплати за м. декември 2014 г. Не става ясно обаче защо все още личните асистенти в Ботевград не са получили изработените си възнаграждения?


Интерес представлява и заключението на писмото, в което е цитиран чл.245, ал.1 от Кодекса на труда, с който се гарантира изплащането на трудово възнаграждение в размер 60 % брутно трудово възнаграждение на работника/служителя, не по -малко от минималната работна заплата за страната – 340 лв. Заетите по програмата „Подкрепа за достоен живот” в Ботевград получават 280 лв. Настояваме кметът на общината да отговори, къде са средствата от разликата в плащанията!


Друг притеснителен факт, на който се натъкнахме след направена справка в НОИ – осигуровките за м. януари 2014 г. на всички асистенти не са внесени.


Обърнахме се към МТСП, тъй като екипът, който администрира програмата в общината не можа да даде отговор как се е стигнало до това нелепо положение. От министерството ни увериха, че са изпратили писмо до общинска администрация и кмета, с което са ги уведомили и разяснили, че задълженията по разплащането е тяхна отговорност и средствата са предвидени в бюджета на общината.


Изразяваме безпокойство от това, че крайният срок за отчитане на проекта, е 28 февруари 2015 г., а от спазването му зависи и окончателният превод на средствата.


Настояваме кметът и екипът му в най-кратки срокове да си свършат работата, в противен случай ще оставят отново личните асистенти без заплати.


Областният съвет на МО в БСП София област определяме случая за изключително некоректен и несправедлив. Оставаме на разположение и съдействие чрез безплатни консултации с юрист за засегнатата страна.


Областен съвет
МО в БСП София област