Публикуваме позицията на Младежката организация на БСП – София област по случая с фоторепортера Радослав Маринов. В нея се казва:  


Като част най-голямата младежка организация в страната, ние – Младежко Обединение на БСП София област, изпращаме това писмо, за да изразим подкрепата си към фоторепортера на botevgrad.com - Радослав Маринов.


Г-Н ГЕОРГИЕВ,
С това писмо Ви приканваме да се извините публично на фоторепортера Радослав Маринов и на всички граждани на община Ботевград. Свободата на словото е една от най-важните граждански свободи и Вашата постъпка спрямо фоторепортера на botevgrad.com е недопустима.
Медиите са призвани да информират гражданите по въпроси от обществен интерес. Те са място за размяна на идеи и средство за формиране на обществено мнение. В този смисъл свободата на медиите като конституционно право е непосредствено свързана с другите две свободи –свободата на мнение и свободата на информация. Тези свободи са гаранция за демократичното развитие на всяко цивилизовано общество.
Г-н Георгиев, чл. 39, ал.1 от Конституцията на Република България гласи: „Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.”
Като публична личност, именно Вие, г-н Георгиев, трябва да спазвате законите, правилата и добрия тон. Именно Вие, в качеството си на кмет, трябва да бъдете гарант за спазването на тези закони и правила, според които всеки гражданин е свободен да изразява мнение, да снима и говори без страх от саморазправа.
Ротондата, която се намира в центъра на града, е собственост на гражданите на община Ботевград. Тя не е ничий личен трофей.
Призоваваме Ви да се извините публично на Радослав Маринов и вярваме, че тази Ви постъпка ще бъде последна и единствена, защото иначе Вие ще бъдете даван за пример, като част от лошите практики, касаещи свободата на словото в България. А според проучване на „Репортери без граници”, нашата страна в момента е на 87-мо място от 187 държави. Тъжна статистика, нали, г-н Георгиев?
Ние, МО на БСП София област изпращаме без притеснение своята позиция, защото вярваме,че всеки има правото да противостои на произвола и да бъде критичен.


Фотомонтаж: МО на БСП – София област