Днес новият старши треньор на Балкан Влада Вукойчич даде първото си изявление след идването му в Ботевград. Това стана след като отборът проведе първата тренировка под негово ръководство.


Лесно ли приехте предложението на Балкан?


- По принцип треньорската работа не е свързана с някакви кардинални очаквания. Нещата се случват бързо, от днес за утре, получаваш предложение и трябва да реагираш своевременно, за час или два. На този етап на сезона няма време за големи анализи и размишления. Така че лесно дойдох тук, бързо намерих информация за клуба и отбора, включително и от моя агент (б.р. - Мишко Ражнятович). И след пристигането ми се убедих, че това, което имах като информация, се покрива с действителността.


Успяхте ли вече да гледате видео с играта на Балкан?


- Да. Снабдих се с дискове, изгледах четвъртфинала за Купата с Черно море Варна. Не мога да кажа, че сто процента познавам отбора, но придобих добра представа за играчите.


Познавате някои от тях и преди това, бил сте техен треньор.


- Да, на някои от тях бях треньор и в Железник - бившия ФМП, и в Мега Визура, и в Цървена звезда. Така че познавам и Стаменкович, и Шулович, и Милованович. Павич не съм го тренирал, но го познавам от някои мачове на юношеските формации на Черна гора. От българските играчи съм гледал Иван  (Лилов) и Павел (Маринов) както и Върбанов от участието му с Левски в Адриатическата лига.


Трансферният период в България завърши, така че ще работите с наличните играчи.


- Бях запознат предварително с това, такава е ситуацията. Но отборът всъщност не е толкова лош, че да мислим за други играчи. Балкан е в челото на класирането, има свой стил, своите добри страни. Естествено, всеки отбор има и недостатъци. И моята работа като треньор - впрочем на всеки треньор - е да направи така, че да скрие тези недостатъци или да изчезнат съвсем.


Това е съставът, това са играчите, други няма. Те за нас са най-добрите. И трябва да извлечем максимално най-доброто от тях както в нападение, така и в защита.


Кажете нещо за себе си, имате добра визитка.


- На 42 години съм, роден съм в Белград. Като всички деца съм тренирал много спортове, но най-много баскетбол. Прецених, че няма да мога да постигна големи успехи като играч и се насочих към треньорската професия. Започнах доста рано - още от 21-годишна възраст с подготовката на деца. В продължение на десет години съм работил с подрастващи - пионери, кадети, юноши, младежи. А от десет години вече съм треньор на мъжки отбори.


Кратката ми биография като треньор включва: ФМП, Хемофарм, Остенде Холандия, Босна, Мега Визура, Цървена звезда, МЗТ Скопие, Бейрут и сега Балкан. Два пъти съм бил помощник в националния отбор. Бях начело на младежите ни до 21 години. С тази формация - играчи, родени 1987 г., сме се срещали с отбора на България, в който тогава бяха братя Лилови - Иван и сегашния директор в клуба Любомир.