На вчерашното заседание на ОбС Кметът Георги Георгиев оттегли докладната за утвърждаване на първоначална тръжна цена на продажба на общински имот в местността „Конопище” в землището на Новачене, намиращо се в съседство на имотите на дъщеря му. Неговото предложение бе имотът от 752 кв.м да бъде предложен за продажба, като определената първоначална тръжна цена е 1560 лева. Съветникът Христо Якимов обаче направи предложение за по-висока цена – 5 лв./кв.м.Той го оттегли, след като колегата му Иван Гавалюгов предложи 10 лв./кв.м. Съветникът се обоснова, като посочи, че общината е направила големи инвестиции в тези местности над с. Новачене, както и че близо до „Камен дол” и „Конопище” предстои реализирането на голям инфраструктурен проект, визирайки изграждането в непосредствена близост на високоскоростния път Ботевград-Мездра, което неминуемо ще повиши цените на имотите в района.    


Изненадващо Георги Георгиев обяви, че подкрепя предложението на Гавалюгов. Съветниците от ГЕРБ чинно гласуваха според волята на кмета. Минути след това Йордан Йорданов каза, че не е разбрал за какво гласува и поиска прегласуване на предложението. Кметът също бе за прегласуване, като посочи, че подкрепя предложението на съветника, но не оттегля своето. 


Гавалюгов опонира, че подобни действия са нелогични и следва да се гласува само неговото предложение. „След като Вие, като вносител, подкрепяте новото предложение, означава, че не поддържате своето и трябва да се гласува единствено това, което е предложено от мен и подкрепено от Вас, в качеството Ви на вносител на докладната”, обясни съветникът. 


Очаквано – спорът излезе от добрия тон. В опита си да обясни по каква логика едновременно подкрепя две съвсем различни продажни цени, кметът съвсем се обърка. За да излезе от непредвидената и неловка ситуация, в крайна сметка заяви, че оттегля докладната си. След намесата на Христо Якимов, че оттеглянето в случая се прави само със съгласието на ОбС, съветниците от управляващото мнозинство гласуваха докладната да отпадне. 


„Отпада. И на практика няма докладна”, заключи председателят на Общинския съвет Йорданка Лалчева. „А така, здрасти”, завърши доволен Георги Георгиев, че е успял да прецака опозицията.


Каква бе атмосферата по време на разискването на тази точка от дневния ред – вижте от видеоматериала към текста!