Неотдавна Управляващият орган по оперативна прогама "Околна среда" наложи на Община Ботевград финансова санкция за над 3,5 милиона лева по проекта за изграждане на градска пречиствателна станция за отпадни води. Като основание за наложената глоба бе посочена констатация за съществени нарушения при провеждане на процедурата по избор на изпълнител, свързани основно с прилагане на субективни и неясни методи на оценка на офертите. По същият проект, само че за съществени нарушения при провеждане на процедурата за избор на изпълнител на строителен надзор, на Общината бяха наложение допълнителни санкции от 5 % върху стойността на договора.


И тъй като в своя доклад Сметната палата също посочва редица факти и прави поредица от констатации за нарушения при провеждане на тръжни процедури, botevgrad.com направи справка в сайта на Комисията за защита на конкуренцията, целта на която бе да провери колко регистрирани жалби от страна на потърпевши участници има и за какви нередности.


Оказва се, че манипулиране и опорочаване на процедурите по провеждане на обществени поръчки е трайна практика на общинската администрация. Освен традиционните  „хватки“ по разделяне на самите поръчки на по-малки за избягване на открити конкурси, общинарите използват всевъзможни методи за отстраняване на неудобните кандидати и избиране на „правилните“ фирми. По този повод в КЗК има 17 заведени жалби, от които цели 14 (над 80%) са уважени и са отменeни незаконосъобразни решения на общинските комисии за отстраняване или класиране на участниците.


Сериозно недоумение обаче будят определени критерии, по които Общината избира бъдещите изпълнители, и най-вече тяхната необосновано висока тежест при формиране на крайната оценка. Широко използвани са параметри за оценка от рода на: „Методология на работния процес“, „Организация и план на изпълнение на ОП“, „Стратегия за изпълнението на ОП“, „Предложени мерки за опазване на околната среда“, „Съответствие на предложения подход за управление на договора“, „Адекватност на предложените мерки за управление на идентифицираните рискове“ и други подобни мъгляви, неясни и напълно субективни  показатели, които в отделни поръчки съставят до 70% от крайната оценка, а най-важният параметър – „ценовата оферта“ има варираща тежест от едва 10% (десет!!!) до 30-40% и много рядко 50%. По този начин са избирани оферти, които са били значително по-скъпи (в една от обществените поръчки с над 100%!), които са натоварили бюджета на Общината общо с над 2 млн. лева.