Ботевградската структура на ГЕРБ не изпрати свой представител на националното съвещание на партията, което се проведе на 14 и 15 март в Пловдив. То бе свикано по повод предстоящите избори за кметове и общински съветници. По думи на координатора на ГЕРБ Ботевград – Иван Начев, от местните активисти на партията единствено кметът Георги Георгиев e получил покана за форума. Първоначално той потвърдил, че ще присъства, но не могъл да отиде, тъй като се наложило да се подложи на спешно зъболечение. 


Недоумение буди това, че нито един член на ръководството на ПП ГЕРБ -Ботевград не е уважил партийната проява. „Не отидохме, защото срещата беше организирана само за кметовете от  ГЕРБ”, обясни Иван Начев. Причината, която той изтъква, не се връзва с публикациите в националните медии преди и след събитието. От тях се разбира, че освен градоначалници на съвещанието са присъствали народни представители и министри от квотата на партията, областни и общински координатори. Пред тях председателят на парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов е съобщил, че ГЕРБ ще участва самостоятелно в предизборната надпревара тази есен.


"Избирайте внимателно кандидатите за кметове и общински съветници, за да сме сигурни, че предлагаме на гражданите да изберат най-достойните кандидати", е призовал Цветанов структурите на партията. Той е бил категоричен, че ГЕРБ няма да участва в пазарлъци, и партията има ясна концепция за участието си в изборите. Според него, предложенията за листите трябва да идват от структурите на местно ниво, а не да бъдат налагани по вертикала от централата на партията, се казва още в публикациите на националните медии.