До месец ще бъде внесено предложение да отпадне отработването на почивни дни в събота. Това заяви пред Дарик радио председателят на парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм Петър Кънев.


„Анализите са направени много отдавна, няма никаква полза от отработките. Самият факт, че ако излезете в събота следобед на околовръстното, ще видите, че вече е задръстено. Да не говорим, че тези от вас, които стоят на телефоните по офисите в събота следобед, чакат с огромно нетърпение някой да звънне и никой не се обажда. Във всички държавни учреждения обикновено в събота следобед оставят по един дежурен, който да пази територията. Полза няма и това е ясно на всички", категоричен бе депутатът от БСП.
Петър Кънев обясни, че отработването в събота е практика само в четири държави в Европа - Унгария, Латвия, Румъния и България. Той допълни, че в много редки случаи такава практика се прилага и в Русия. „В нито една от останалите държави правителството не се занимава със сливания. Това е работа на съответния работодател - дали това е корпоративна структура, тоест фирма, или е държавата в лицето на съответния премиер или канцлер, това е отделна тема. Работникът има право да откаже на работодателя, ако работодателят е преценил, че трябва да се работи или няма да се работи. Ако работникът прецени, че иска да почива, просто си пуска един ден отпуска. Работодателят няма право да му откаже", каза председателят на икономическата комисия в парламента.
Темата ще бъде върната на дневен ред, стана ясно от думите на Кънев. В момента не се работи по нея, очаква се да минат поправки в Кодекса на труда и тогава въпросът за отработването в събота ще се върне на дневен ред. На въпрос каква конкретно е идеята, Кънев поиска да остане „интригата" за след месец.